latinica  ћирилица
14/11/2023 |  11:55 ⇒ 19:21 | Аутор: РТРС

Научна трибина у Бањалуци: О имовини Српске не може се разговарати (ВИДЕО)

О имовини Републике Српске не може се разговарати, јер имовина Српске је дејтонска категорија, припада народу Републике Српске и тако ће и остати, поручено је на научној трибини "Напади на Дејтонски мировни споразум и Устав Републике Српске " која се одржава у Бањалуци.
Нучна трибина у Бањалуци - Фото: РТРС
Нучна трибина у БањалуциФото: РТРС

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је да је посљедњи тренутак када овдашњи Срби и њихове елите треба да одлуче да ли је Дејтонски споразум релевантан за БиХ, која може да функционише само у оквиру наведеног компромиса.

- Било какво мијењање тог компромиса мора да се направи у договору са свим странама у БиХ и ово је тренутак да видимо да ли Дејтон постоји или не - рекао је Будимир на научној трибини "Напади на Дејтонски мировни споразум и Устав Републике Српске - политички и правни аспекти" на Академији наука и умјетности Српске.

Он је навео да је питање Дејтонског споразума данас суштински отворено с обзиром на то да је тај међународни уговор толико пута препакиван и мијењан.

Професор уставног права Радомир Лукић навео је да мисли да је на дјелу једна врста деструкције Дејтонског споразума.

- Оно што је у њему најважније је постојање две федералне јединице Република Српска и ФБиХ које су формирале овакву БиХ и уз то три конститутивна народа са одговарајућом улогом других грађана који не припадају конститутивним народима - навео је Лукић.

Каже да је то основа на којој БиХ може дугорочно да почива.

- Нека друга основа која би ово елиминисала, која би елиминисала начела конститутивности како су она заснована Уставом и каснијом праксом и која би елиминисала ентитете, довела би до потпуне дестабилизације и нестанка БиХ - каже Лукић.

Истиче да је увјерен да ни Срби ни Хрвати не желе да се утопе у унитарну БиХ, нити желе да демонтирају или растворе своје вјековне националне идентитете, које супротно томе желе да сачувају.

- Деструкција Дејтонског споразума се до сада огледала у више равни, а ова потоња која је вероватно узрок свега тога је потреба да се располаже природним богатствима БиХ, а располагање њима врше федералне јединице, сада би то вероватно требало дићи на ниво БиХ како би стране компаније њихових влада могле да овладају природним ресурсима и да склапају уговоре о концесији као што то чине у околним земљама. Федералне јединице и три конститутивна народа су основа на којој Бих може да почива и просперира - навео је Лукић.

Трибина је одржана у просторијама Академије, а на њој је учествовало више од 40 ректора универзитета, декана, професора универзитета, научних радника, као и предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић.

Скупу је присуствовао и министар правде Српске Милош Букејловић, као и бројне званице из јавног, научног, црквеног, друштвеног и политичког живота Српске.