latinica  ћирилица
15/11/2023 |  11:33 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Требиње: Промоција књиге Средоја Новића "Од Детлака до Ист Ривера" (ВИДЕО)

У Народној библиотеци Требиње промовисана је књига Средоја Новића "Од Детлака до Ист Ривера". Књига је аутобиографско дјело, у коме се могу прочитати најзанимљивији детаљи из Новићеве богате каријере, који је тренутно делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.
Средоја Новић на промоцији књиге у Требињу - Фото: РТРС
Средоја Новић на промоцији књиге у ТребињуФото: РТРС

Аутор Средоје Новић каже да се на писање књиге одлучио првенствено због породице која му је највећи животни успјех, али и због тога што сматра да би сви који се баве јавним послом, требало да оставе нешто иза себе. Иако је живот започео скромно у малом селу код Дервенте, то га није спријечило да има здраве амбиције, оствари изврсну каријеру и да, како у наслову књиге каже, стигне од свог Детлака до Њујорка и Ист Ривера.

- Мој живот је био буран, од сеоског дјечака који је прије 54 године кренуо да ради до дан данас када сам још увијек активан дакле то је половина прошлог и четврт овог вијека и ред је био да нешто напишем, имао сам срећу да прођем кроз вртлоге друштвеног, социјалног, политичког и економског система у овој земљи и на тај начин сам успио да дођем до врха службе и политике - каже Новић.

Херцеговина је, каже, увијек имала посебно мјесто у његовом животу, па је тако, између осталог, у једном дијелу књиге описао и кратак боравак у Билећи, гдје је у Пјешадијској школи резервних официра проводио војничке дане.

- Оно што је мене увијек фасцинирало када сам долазио и Херцеговину, јесте то да сам се некако пуно више спремао за састанке које сам држао овдје, него у другим мјестима, да ли сам носио терет ваше мудрости или терет одговорности, али сам поносан што сам тако рано дошао у Херцеговину - додао је Новић.

О Новићевој књизи, али и познанству с аутором, говорио је министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран. У овом дјелу, каже Каран, читаоци неће упознати само Новића, већ и различита времена и друштва.

- Средоје Новић пише о једном животу, времену, друштву и систему који је био на врхунцу, о његовом распаду и поновном стварању нове државе, данашње Републике Српске, основна поента која се провлачи кроз цијелу књигу је његова породица, која је нит кроз коју провлачи крупна друштвена догађања посљедњих преко 50 година - поручио је Каран.

Средоје Новић рођен је у Доњем Детлаку код Дервенте, тренутно обавља функцију делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Био је министар унутрашњих послова Републике Српске, министар цивилних послова у Савјету министара и директор Агенције за истраге и заштиту БиХ.