latinica  ћирилица
15/11/2023 |  20:08 ⇒ 20:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Лувр купио слику која је замало завршила на отпаду

Слику из 13. вијека "Ругање Христу" предренесансног умјетника Чимабуеа, која је пронађена објешена изнад шпорета у кухињи једне старије Францускиње и касније продата за 24 милиона евра на аукцији, купио је Лувр након забране њеног извоза.
Лувр (Фото: EPA-EFE/TERESA SUAREZ, илустрација) -
Лувр (Фото: EPA-EFE/TERESA SUAREZ, илустрација)

Париски музеј наводи да ће предренесансна слика, сада једно од најстаријих дјела у његовој колекцији, бити средишњи дио изложбе 2025. након четворогодишњих напора да је задржи у Француској, пренио је Гардијан.

"Ругање Хрсту" насликао је фирентински умјетник Чимабуе око 1280. године.

Вјерује се да је то један од осам радова из великог диптиха, од којих пет још увијек недостаје.

Слика је била на путу ка отпаду током чишћења куће када је породица власника позвала стручњака да види да ли има нешто од вриједности на имању.

Сматрајући да би дјело могло да вриједи до 400.000 евра, стручњак га је послао експерту за умјетност у Паризу који је прогласио да је то прави Чимабуе.

Лувр се надао да ће 2019. набавити слику када је изашла на аукцију, чија је процијењена вриједност била између четири и шест милиона евра.

Музеј је изгубио када је чекић пао на рекордну понуду од 19,5 милиона евра, чиме је укупна продаја достигла 24 милиона евра са накнадама.

Француско Министарство културе одмах је прогласило дјело националним благом и ставило привремену забрану извоза, дајући Лувру 30 мјесеци да прикупи неопходна средства да би је купио.

Пронађена су само још два дјела из серије: "Бичевање Христа" се налази у Колекцији Фрик у Њујорку, а "Богородица са дјететом и два анђела" налази се у Националној галерији у Лондону.

Лувр већ има изложену много већу слику Чимабуеа, "Богородицу". И она је насликана око 1280. године, висока је скоро 4,3 метра и широка више од 2,7 метара и у току је рестаурација.

Музеј наводи да ће оба Чимабуеина дјела бити изложена у првој половини 2025. године.

Ни Министарство културе ни Лувр нису изнијели детаље о томе колико је музеј платио за "Ругање Христу" нити како је новац прикупљен, осим да је то укључивало "изузетну мобилизацију" да се подстакну донације покровитеља којима је понуђено ослобађање од пореза.