latinica  ћирилица
16/11/2023 |  11:37 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

"Отимање од заборава" - писани архив о страдању дјеце у Другом свјетском рату (ВИДЕО)

У Градској читаоници у Приједору, представљена је књига "Отимање од заборава", аутора Младена Вучковца. Ријеч је о монографији у којој се налазе подаци о страдању дјеце током Другог свјетског рата.
Промоција књиге "Отимања од заборава" - Фото: РТРС
Промоција књиге "Отимања од заборава"Фото: РТРС

Књига "Отимање од заборава" садржи писани архив о страдању дјеце на подручју Приједора, логора Јасеновац и НДХ.

- Она садржи, осим статистичких података, и догађаје, најболније и најтрагичније димензије страдања, а знамо да је најтеже било дјеци у логорима која су масовно страдала - истакао је Вучковац.

Он је преживио Козарску офанзиву. Као просвјетни радник, залагао се да се истина о злочинима и страдању никад не заборави.

- Циљ ми је био да откријемо праву истину о тим злочинима, јер ћутати и крити злочин је исто злочин над злочином. Сматрам да се у претходном периоду није пуно писало и причало о страдању српског народа - додао је Вучковац.

Књига је изабрана на Конкурсу за избор и промоцију публикованих дјела завичајних писаца с подручја приједорске регије, који расписује Народна библотека "Ћирило и Методије".

- Планирамо за 12. децембар промоцију књиге о Силвани Арменулић. Давор Видаковић је аутор те монографије. То ће бити једно културно-музичко дешавање у оквиру "Приједорске зиме" - рекла је Ведрана Тошић, библиотекарка у Народној библиотеци "Ћирило и Методије" у  Приједору.

Представљању монографије "Отимање од заборава" присуствовали су и чланови Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Приједора.