latinica  ћирилица
16/11/2023 |  12:41 ⇒ 12:53 | Аутор: Агенције

Громки глас са КиМ поново у Русији: Павлина пјева за подршку руској историји и култури (ВИДЕО)

Павлина Радовановић, тринаестогодишња дјевојчица из Ораховца са Косова и Метохије, која је својим гласом и пјесмама опчинила бројне слушаоце широм свијета, борави ових дана у Русији. То је њена трећа посјета Руској Федерацији, организована на иницијативу Руског дома у Београду.
Павлина Радовановић - Фото: РТРС
Павлина РадовановићФото: РТРС

Како су навели у Руском дому, Павлину очекује низ активности, а главни разлог њеног боравка у Русију је учешће на Међународном фестивалу за подршку руској историји и култури "Од овог не одступамо" ("На том стоим"), који ће бити одржан у Пскову.

Павлину су данас у Москви дочекали представници организационог комитета фестивала, а већ сутра почиње званични програм њене посјете.

Свечано отварање фестивала планирано је за 18. новембар у Псковској филхармонији, највећој концертној дворани у граду.

Павлина ће имати прилике да се у неколико наврата представи у оквиру концертних програма, на којима ће учествовати солисти из 15 земаља свијета, као и многи други учесници.

Осим наступа на фестивалу, Павлину очекују бројне активности: учешће на радионици врсних вокалних умјетника, посјета културним и духовним знаменитостима града, у које је уврштен и његов најважнији духовни центар – Псковско-печерски манастир.

Домаћа и страна штампа описује Павлину као "чудо од дјетета", "дјевојчицу анђеоског гласа" и као "громки глас са КиМ" који шири истину о животу Срба у Ораховцу и осталим енклавама на Косову и Метохији.

Павлина је интерпретатор косовских и народних пјесама. На иницијативу и у организацији Руског дома, са само 12 година, одржала је свој први солистички концерт у Београду. Кроз свој рад прикупља новац за Косово и Метохију и за светиње које се тамо налазе.

За свој рад има благослов владике рашко-призренског Теодосија.

Извор: rt.rs