latinica  ћирилица
17/11/2023 |  10:41 ⇒ 13:19 | Аутор: СРНА

Додик: Нечувено да убица Срба безбједно борави у БиХ, а нико не реагује, и то говори да је БиХ земља апсурда

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је неприхватљиво да Бранимир Главаш, који је недавно у Хрватској осуђен за ратни злочин над српским цивилима у Осијеку 1991. године, уточиште и бијег од затвора налази на територији БиХ.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је упитао да ли је то још једна порука Србима и Републици Српској да се у БиХ осјећају сигурно сви они који су чинили злочине над Србима, што још једном потврђује каква је ово земља апсурда.

- БиХ не треба и не смије да буде мјесто у којем ће се крити злочинци. Без обзира на то што има двојно држављанство, он је неправоснажно осуђен и одређен му је притвор и с тога надлежне институције у Републици Српској, Федерацији БиХ и на нивоу БиХ морају хитно да реагују и пронађу начин да Главаш буде враћен у Хрватску - истакао је Додик.

Додик је поручио да се Главаш не може ни превентивно, како је то сам рекао, крити у БиХ и чекати правоснажну пресуду.

- Он је јасно написао и открио локацију гдје се налази и нико не реагује. Починилац злочина над Србима осјећа се сигурно и безбједно на простору БиХ, то је нечувено - рекао је Додик.

Он је позвао припаднике Полиције Републике Српске да уколико пронађу Главаша на територији Републике Српске одмах реагују и предузму све мјере и радње у сарадњи са надлежним институцијама на нивоу БиХ како би Главаш што прије био испоручен Хрватској, јер му није мјесто у БиХ гдје живи Србе над чијим је сународницима извршио стравичне злочине.

Предсједник Српске је додао да је неопходно да надлежне институције обавијесте јавност о томе када и гдје је Главаш ушао у БиХ.

- Без обзира на то што није имао законску препреку да уђе у БиХ, имајући у виду да има и држављанство БиХ, треба да имамо у виду да је ријеч о особи која је неправоснажно осуђена и какве је злочине починила, те као таква не може да се крије на територији БиХ - истакао је Додик за Срну.

Ратни командант хрватских снага у Осијеку Бранимир Главаш, кога је недавно загребачки Жупанијски суд неправоснажно осудио на седам година затвора због ратних злочина над српским цивилима, објавио је на свом Фејсбук налогу да се преселио у БиХ и да се налази у мјесту Дриновци, у општини Груде.

- Имам два пасоша. Не желим више живјети у Хрватској. Стварао сам ову државу, али нисам је замишљао овакву кад сам стављао главу на пањ. Немају нити једног доказа. Ово је политичка намјештаљка. Немам намјеру одслужити ниједан дан у затвору - рекао је Главаш.

Жупанијски суд у Загребу је на поновљеном суђењу у случајевима "Селотејп" и "Гаража" 27. октобра неправоснажно осудио Главаша на седам година затвора за ратне злочине над Србима у том граду 1991. године. Главашу тада није одређен истражни затвор због одлуке Уставног суда из 2015. године, према којој је већ одслужио дио казне.