latinica  ћирилица
17/11/2023 |  16:57 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Семберски сајам меса и рибе окупио више од 60 излагача из Српске и региона (ВИДЕО)

У Дворовима код Бијељине у организацији Компаније "Глобус" отворен је седми Семберски сајам меса и рибе на којем се представило више од 60 излагача из Републике Српске и региона.
Семберски сајам меса и рибе - Фото: РТРС
Семберски сајам меса и рибеФото: РТРС

Циљ сајма је промоција домаће производње, представљање пољопривреде, сточарства, месопрерађивачке индустрије и гастро понуде.

На овогодишњем сајму представило се више од 60 излагача, а међу њима је и редовни учесник ове манифестације Саво Тарана из Требиња. Заштитни знак његове производње је херцеговачки пршут.

- Поента је у томе да буде мало тежа свиња, да има масноће у себи јер масноћа даје сочност. Нити које се виде на пршути дају јој сочност и укус - рекао је Тарана.

Владимир Космајац из фирме "Нјамби" из  Зворник наводе да теже квалитету и да не иду на то да производе велике количине.

- Идемо на то да су наши производи квалитетни и свако ко проба да нам се врати - додао је Космајац.

Циљ сајма је промоција домаће производње.

- Трудимо се да подстакнемо произвођаче да промовишу и продају своје домаће производе, да наговоримо инвеститоре да дођу у Семберију и улажу у нашу привреду- рекао је Славко Ђерић директор Семберског сајма меса.

Око 60 одсто укупне производње свиња је у Семберији, а афричка куга је десетковала сточни фонд. Ресорно министарство дало је подршку произвођачима који су претрпјели штету.

- Данас су уплаћена и додатна два милиона за оне субјекте који су мањи до 3.000 КМ који су имали штету тако ћемо затворити мале локалне заједнице и обештетити 170 произвођача са подручја града Бијељине - истака је Саша Лалић помоћник министра пољопривреде.

Министар привреде и предузетништва Војин Митровић истакао је да је било много проблема у протеклом периоду, али и показатељ да се у овим тешким временима и уз помоћ Владе излази на крај са потешкоћама.

- Ово је најбољи показатељ да се моће урадити и добрим радом и домаћинским пословањем изаћи - додао је он.

Кампања "Наше је боље” афирмише домаћу производњу, а ту је свакако и месна индустрија.

- Овакви сајмови су значајни да се привредна заједница из оба ентитета увезује да размјењује искуста и да ми као одговорни из институција чујемо њихове проблеме на лицу мјеста и заједнички их рјешавамо на добробит свих и произвођача и институција а у коначници и грађана Републике Српске - рекао је Денис Шулић министар трговине и туризма.

На сајму и велики број посјетилаца. Другог дана седмог Семберског сајма меса и рибе биће организовани бројни садржаји те додјељење плакете и награде учесницима сајма.