latinica  ћирилица
18/11/2023 |  09:52 ⇒ 11:38 | Аутор: РТС

Творац ChatGPT-а, који је упозоравао на опасности вјештачке интелигенције, избачен из компаније коју је водио

Сем Алтман више није шеф компаније "OpenAI", након што су га чланови главног одбора смијенили јер су изгубили вјеру у његову способност да води компанију.
Сем Алтман (Фото: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO/илустрација) -
Сем Алтман (Фото: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO/илустрација)

Одбор је навео да Алтман није био "искрен у својој комуникацији" и да је то нашкодило његовој способности да извршава одговорну улогу.

Компанија "OpenAI", која је створила четбот ChatGPT, покренула је огроман талас узбуђења крајем прошле и почетком ове године због могућности вјештачке интелигенције (ВИ).

Тридесетосмогодишњи Алтман, који је водио и помогао у покретању фирме, такође је постао и нека врста портпарола за читаву индустрију ВИ. Упозоравао је и на опасност од пребрзог развоја и могућности ВИ, а свједочио је и пред Конгресом САД.

- Било је ово трансофмативно искуство за мене, али надам се и за читав свијет. Највише од свега сам волио да радим са талентованим људима. О томе шта ћу даље, обавјестићу вас касније - написао је Алтман на друштвеним мрежама.

Одбор компаније је навео је да је захвалан за све доприносе Алтмана, али чланови сматрају да је вријеме за ново вођство.

- Више немамо повјерење у његову способност да води 'OpenAI' - истиче се, између осталог, у саопштењу.

Тектонски поремећај у индустрији

Вијест о смјени покренула је бројне реакције у индустрији ВИ.

Бивши шеф "Гугла" Ерик Шмит назвао је Алтмана "својим херојем", додајући да је промијенио "колективни свијет заувијек".

Предсједник и суоснивач компаније "OpenAI" Грег Брокман рекао је да је шокиран потезом одбора и најавио да ће дати отказ на своју позицију у фирми након што је Алтман смијењен.

- Изузетно сам поносан на оно што смо заједно направили у мом апартману прије осам година. Прошли смо кроз свашта и постигли много тога упркос изазовима који су се чинили немогућим за превазићи. Ипак, због данашње вијести дајем отказ - истакао је Брокман.

"OpenAI" је почео као непрофитна организација 2015. године, а 2019. је реструктурисана и подржао је "Мајкрософт" који је уложио милијарде долара.

Прије недјељу дана појавиле су се информације "OpenAI", наводно, планира да почне да продаје акције компаније инвеститорима, чиме би тржишна вриједност компаније достигла више од 80 милијарди долара.