latinica  ћирилица
18/11/2023 |  11:07 | Аутор: СРНА

ЖРС: Оправдан продужетак рока реструктурисања

Жељезнице Републике Српске ће по окончању реструктурисања бити организоване као холдинг са зависним предузећима за инфраструктуру, превоз путника и робе, а радионице за поправку жељезничких возила и вуча возова биће у оквиру зависног предузећа за теретни саобраћај, речено је из ЖРС-а.
Добој: Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Добој: Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Из ЖРС-а су навели да се процес реструктурисања реализује у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза Републике Српске, уз подршку Владе и надзор Свјетске банке, која је достигнути степен реализације пројекта окарактерисала позитивно.

У овој компанији кажу и да је продужетак рока реструктурисања до краја 2024. године оправдан, наводећи да је у поступку утврђивање власништа имовине која се налази у билансима ЖРС и да се тренутно проводе активности на припреми редовног годишњег пописа имовине и обавеза предузећа за текућу годину.

Рјешењем Окружног привредног суда у Добоју донесен је план исплате признатих потраживања повјерилаца којим је дефинисан начин измирења пријављених потраживања Министарства финансија Републике Српске, кроз конверзију дуга у основни капитал.

Из ЖРС-а су истакли да су предузели све неопходне активности за завршетак процеса конверзије и да је у току реализација посљедњег корака који се односи на уплату накнаде Комисији за хартије од вриједности Републике Српске, чији је рок 31. децембар 2024. године.

Дугорочне обавезе ЖРС закључно са 30. септембром износиле су 63.996.505 КМ, док су краткорочне обавезе биле 281.397.128 КМ. Највећи дио исказаних обавеза, односно више од 90 одсто односи се на обавезе по инокредитима који су предмет конверзије дуга у капитал, а које ће бити измирене окончањем тог поступка.

"Жељезнице" су, како напомињу из ове компаније, у првом полугодшту оствариле негативан пословни резултат у износу 9.709.402 КМ, на које је утицало смањење годишње субвенције за одржавање жељезничке инфраструктуре и суфинасирање путничког саобраћаја.

Из компаније су истакли како биљеже значајне резултате кроз укупне приходе из основне дјелатности, у првих шест мјесеци у оквиру услуга превоза робе износили су 19.400.121 КМ, а у истом периоду прошле године били су нижи за два милиона КМ.

Укупни приходи од превоза путника за шест мјесеци били су 138.401 КМ, а лани у истом периоду 131.058 КМ.

Из Жељезница Републике Српске тврде да су упркос потешкоћама сачувале ликвидност и солвентност предузећа, немају заосталих дуговања и да редовно измирују све обавезе према запосленима, држави и пословним партнерима.