latinica  ћирилица
18/11/2023 |  11:15 ⇒ 11:38 | Аутор: СРНА

Рајилић: Српска ће наставити да постоји упркос подвалама

Република Српска наставиће да постоји упркос санкцијама или било којим подвалама, изјавила је предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

- Непријатељи из рата исти су и данас желе да сруше мир и Републику Српску. Зато за Србе који желе и славе мир уводе санкције. Неће им то успјети. Кад није успјело бомбардовањем и оружјем неће ни неким папирима по којима пишу санкције или одлукама или било којим подвалама - поручила је Рајилићева.

Она је напоменула да је Република Српска настала у миру и међународно верификована потписивањем Дејтонског мировног споразума.

Рајилићева је подсјетила да је током Одбрамбено-отаџбинског рата погинуло више од 23.500 српских бораца и више од 5.500 српских цивила.

- Жртвом и крвљу сачувана је Република и међународно верификована - рекла је Рајилићева, поводом 28 година Дејтонског споразума.

Она је истакла да ће српски народ увијек славити мир и борити се да живи и ради у миру.

У уторак, 21. новембра, навршава се 28 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.