latinica  ћирилица
18/11/2023 |  13:30 | Аутор: СРНА

Током шетње у Вуковару узвикују "За дом спремни"

Учесници данашње колоне сјећања у Вуковару, коју предводе некадашњи припадници ХОС-а, узвикивали су "За дом спремни", а неколицина је дизала руку у ваздух.
Вуковар (фото: EPA/ANTONIO BAT / архивска фотографија) -
Вуковар (фото: EPA/ANTONIO BAT / архивска фотографија)

Колона сјећања окупила је неколико хиљада људи, који шетају градским улицама, огрнути хрватским заставама, носе заставе ХОС-а, а док пролазе маса им пљешће и спорадично узвикује "За дом спремни", преносе хрватски медији.

Међу учесницима су бројни посланици у Хрватском сабору, представници политичких странака.

Шеф СДП-а Пеђа Грбин рекао је да му смета усташки поздрав и то што долазе "људи с чудним брчићима и промовишу нешто друго, а не одбрану", те оцијенио да такве особе желе да се догоди инцидент.

Некадашњи командант вуковарског ХОС-а Звонко Ћурковић, чија јединица предводи колону сјећања, рекао је да му сметају политичке подјеле око колоне и плаката те поручио да није љубитељ повика "За дом спремни" ни истомишљеник контроверзног ХОС-овца Марка Скеје.

Овогодишње сјећање на ратне жртве у Вуковару обиљежено је политичким препуцавањима након што су градске власти објавиле да ће колону предводити припадници ХОС-а те су штампали плакат са именом ХОС-а, на којем је великим словом истакнуто слово "У" у реченици "Вуковар, мој избор и У добру и у злу".