latinica  ћирилица
18/11/2023 |  20:02 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Пољопривредници у трци с временом; Јесења сјетва обављена на 70 одсто површина (ВИДЕО)

Семберски пољопривредници у трци с временом. Јесења сјетва се продужила и до сада обављена на 70 одсто површина. Клима је помјерила сјетвене радове за 15 до мјесец дана у односу на раније оптималне рокове. Ријетке су њиве на којима се зелене усјеви који су због неуобичајено топлог времена изложени нападу штеточина. Многе парцеле су засијане у посљедњих десетак дана или су тек припремљене.
Сјетва - Фото: РТРС
СјетваФото: РТРС

Незапамћено тешки услови за сјетву, кажу ратари који су с муком припремили суво земљиште.

Радило се "мушки" и више пута прелазило тањирачама и дрљачама да би се добио растресит сјетвени слој.

- Усјеви су требали већ бити засијани, мада прошле године ко је касније засио, имао је бољи принос. Земља се мора посијати, да не остане необрађена. Поново смо узели декларисано сјеме, а очекујемо и нешто подстицаја - каже Стојан Цацановић, пољопривредник из Голог Брда.

Уздају се да ће каснија сјетва дати боље приносе што је био случај лани. Неки су и повећали сјетвене површине.

- Повећо сам сјетву за два хектара. Ко је раније посијао, мислим да ће бити у проблему због велике топлоте, пшеница је изникла и вјерујем да ће доћи до болести - рекао је Милорад Бабић, пољопривредник из семберске МЗ Попови.

У пониклој пшеници и јечму засијаним прије мјесец дана уочене су лисне ваши и цикаде које могу да пренесу штетне вирусе и доведу до кржљавости и жутила пшенице. Неопходно је одмах реаговати.

- Ако урадимо тај третман на вријеме, нећемо имати на прољеће проблема, а то нам је озбиљан проблем јер ако дође до појаве вируса, не може ниједан препарат да га ријеши - појашњава Јово Вујић, агроном.

Киша која је пала ових дана поспјешиће ницање и развијање тек засијаног хљебног жита.

Због скупе сјетве, а јефтине жетве неки ратари ове јесени изоставили су ђубрење у предсјетвеној припреми.

Стајњак није замјена за минерална ђубрива и без њих се не може очекивати добар принос, упозоравају стручњаци.

Калкулисати се може само уз анализу земљишта која је бесплатна. За 1.500 узорака ресорно министарство обезбиједило је око 150.000 КМ.