latinica  ћирилица
18/11/2023 |  20:06 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

БиХ по гојазности дјеце међу првих пет земаља у свијету (ВИДЕО)

Прекомјерна тјелесна маса и гојазност достигле су размјере епидемије у Европи. Поражавајући податак је да је БиХ по броју гојазне дјеце и одраслих становника међу првих пет у свијету. Који су најоптималнији приступи у борби против све присутнијих здравствених проблема које гојазност изазива - одговоре су понудили стручњаци на Међународном конгресу ’"Гојазност – гдје смо и гдје желимо бити", који се одржава у Бијељини.
Mеђународни конгрес „Гојазност – гдје смо и гдје желимо бити„ - Фото: РТРС
Mеђународни конгрес „Гојазност – гдје смо и гдје желимо бити„Фото: РТРС

Гојазност је водећи узрок смрти широм свијета који се може спријечити. Љекари је сматрају једним од најозбиљнијих проблема здравства у посљедња два вијека.

Приоритет је зауставити овај неповољан тренд међу одраслима и дјецом.

- Начин исхране морамо прилагодити оном што су наши преци имали раније, а то је храна која је искористива, растерећена, односно ослобођена шећера - рекао је Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци.

До 2035. године, процјена је стручњака, гојазност ће бити проблем више од 50 одсто становника у свијету.

- Ми смо већ направили прве кораке у нашој болници у Бијељини, урадили смо прву лапорокопску гасектомију, као један од видова лијечења гојазности - нагласио је Милан Тодоровић, начелник Одјељења за хируршке гране Болнице "Свети врачеви" у Бијељини.

На конгресу о гојазности у Бијељини домаћи и међународни стручњаци представили су најновије препоруке и методе у рјешењу овог здравственог проблема.

- Имамо близу 50 предавача, међу којима су познати академици и професори, из седам земљаља у региону - казао је Златко Максимовић, директор Болнице "Свети врачеви" Бијељина.


Милан Латиновић, помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске најавио је да ће БиХ, уз подршку швајцарске владе проводити програм "Здраве заједнице" у наредне четири године.

- Циљ нам је да афирмишемо здравље у свим политикама - нагласио је Латиновић.

Гојазност повећава вјероватноћу појаве разних обољења, нарочито срчаних, дијабетеса и карцинома.

Пут до оздрављења су контролисана исхрана и физичка активност.