latinica  ћирилица
19/11/2023 |  09:05 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Бањац: Борићемо се за наша права у оквиру Дејтона

Лидер Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је да Република Српска остаје посвећена очувању и заштити слова Дејтонског мировног споразума као међународног уговора преточеног и у Устав БиХ, те поручио да његово нарушавање може да доведе и до раздруживања државне заједнице БиХ.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

- То многима смета. Дио великих западних сила које су га потписале не поштују тај уговор. Али, ми смо на то навикли и боримо се и борићемо се за очување наших права - рекао је Бањац за Срну поводом 28 година од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Он је подсјетио да је Дејтонски мировни споразум донио мир на овим просторима и да је у складу с њим настала државна заједница БиХ.

- Државност БиХ дају ентитети и она је у том смислу састављена од Републике Српске и Федерације БиХ, те три конституцвивна народа. На тим принципима настао је Дејтонски споразум - подсјетио је Бањац.

Он је рекао да је Дејтонски мировни споразум до данас нарушаван и мијењан правним насиљем високих представника и великих западних сила.

- Он данас није исти као изворни који је потписан. Ако се та активност настави, може да доведе до раздруживања државне заједнице БиХ -  упозорио је Бањац.

Он је рекао да се стално врши огроман притисак на Српску с циљем унитаризације БиХ.

- Међутим, кроз све борбе за очување надлежности, Српска је данас стабилна и држи се слова Дејтона не допуштајући пренос надлежности на ниво БиХ упркос притисцима - навео је Бањац.

Он је рекао да политичко Сарајево стално показује нетолеранцију према празницима у Српској, попут Дана Републике.

- Нека они раде и славе шта хоће, а нас нека оставе на миру - поручио је Бањац.

У уторак, 21. новембра, навршава се 28 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.