latinica  ћирилица
19/11/2023 |  11:21 | Аутор: СРНА

"Ствараоци Републике Српске": Међународна заједница урушава Устав БиХ на штету Срба

Дејтонски споразум уништен је до те мјере да се поставља питање да ли и постоји, посматрајући појединце који вршљају по БиХ и спроводе самовољу на нелегалан и нелигитиман начин, а на штету Срба, саопштено је из Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" поводом 28. година од потписивања Дејтонског споразума.
Заставе Српске - Фото: РТРС
Заставе СрпскеФото: РТРС

Из Асоцијације истичу да се српски народ самоорганизовао и ујединио да би, за сада на миран и демократски начин, зауставио такво понашање, свакодневно нарушавање међународног права.

- Нећемо више било коме дозволити да некажњено вршља по Републици Српској и доноси своје прописе и наставља са санкцијама. Пошто демократским путем није могао да спријечи овакво понашање и рушење БиХ и Републике Српске, српски народ је одлучио да се самоорганизује и јединством покаже гдје су границе Републике Српске и да на тим границама заустави продор овог безвлашћа -  упозорили су "Ствараоци Републике Српске".

Из Асоцијације су у изјави Срни указали да је Дејтонски споразум, односно Устав БиХ нарушаван до те мјере од стране појединаца, посебно високих представника и међународне заједнице и то у правилу у спрези са појединцима из политичког Сарајева.

- Тако је државна заједница БиХ од првог дана постојања претворена у колонију, а странци су се бескрупулозно мијешали у рад њених институција, посебно у Републици Српској нарушавајући њихове надлежности без обзира што су формиране на демократским и легитимним основама - наводе из Асоцијације.

Из Асоцијације кажу да су несхватљиви методи и начини којима се служи међународна заједница и поједини политичари из Сарајева како би угрозили Републику Српску и њене институције, укључујући и кажњавање и протјеривање појединих њених функционера и руководилаца.

- То се чини на веома перфидан начин, а своди се на застрашивање истакнутих политичара, као и појединаца који се искључиво баве струком и чак се не уплићу у било какве послове везане за политику - додају из Асоцијације.

Тај метод, како су навели, узео је толико маха да је угрожен и опстанак БиХ.

- Толико поједини представници међународне заједнице троше свој `углед` у спрези са бошњачким политичарима да није само доведен у питање Устав БиХ, него се свакодневно наставља са увођењем санкција појединцима и институцијама у Републици Српској, а не виде да се тиме угрожава и даљи опстанак дејтонске БиХ - кажу из Асоцијације.

Срби у БиХ, како се наводи, колико год то изгледало парадоксално, имају утисак да се кроз оптуживање Српске заправо жели да издвоји и Федерација из немогуће БиХ.

Подсјећају да је потписивањем Дејтонског споразума на простору бивше југословенске социјалистичке републике БиХ успостављена нова државна заједница под називом Босна и Херцеговина, састављена од два ентитета Републике Српске и Федерације БиХ.

Дејтонским споразумом, односно Мировном конференцијом одржаном 1995. године у децембру исте године у Паризу, новостворена заједница добила је свој устав чији је творац и предлагач међународна заједница, а прихватили су га представници Републике Српске и Федерације БиХ, које су претходно настале на територији бивше југословенске републике БиХ.

Из Асоцијације су напоменули да је већ тада Република Српска имала формиране све институције које карактеришу једну младу и савремену државу у Европи, те да су декларацију о прихватању поменутог Устава потписали представници оба ентитета.

Декларација је потписана од такозване БиХ која, иако призната од међународне заједнице, никада није конституисана као суверена држава пошто није успјела створити стабилну политичку организацију, нити остварити контролу над цијелом територијом бивше БиХ.

Из Асоцијације су напоменули да је такозвана Република БиХ прогласила независност на бази предратног референдума који је бојкотовао српски народ, да су и у Уставу бивше БиХ Срби били констутиван народ, те да и ова непобитна чињеница доводи у питање правоваљаност референдума, а сљедствено томе и легимитет такозване Републике БиХ.

Иако су све стране - Република Српска, Федерација БиХ и БиХ потписале Устав који је донијела међународна заједница, истиче се, он је кршен од самог почетка његове примјене од појединих потписница и то углавном на штету Републике Српске.

"Ствараоци Српске" истичу да су појединци из међународне заједнице, конкретно високи представници смјењивали легално и легитимно изабране руководиоце са њихових функција, као и велики број појединаца који су се бавили само својим стручним радом и правилном примјеном прописа.

Суштина оваквог понашања, кажу из Асоцијације, не огледа се само у непоштовању Устава БиХ, него у стварању такве атмосфере да се упорно кажњава и санкционише као кривац она страна која се бори за примјену и поштовање поменутог Устава.

- Безброј институција у БиХ, посебно у оквиру Федерације, до те мјере у свом раду су спроводили самовољу тако што су појединци мијењали Устав, својим одлукама доносили законе, мијешали се у рад судова, санкционисали средства информисања и друга правна лица као и појединце, те су практиковали такво мешетарство у надлежност институција, чиме је нарушено не само међународно право него доведен у питање и сам опстанак БиХ уз лажну тврдњу да су за све то одговорне институције и појединци у Републици Српској -  закључују из Асоцијације "Ствараоци Републике Српске".