latinica  ћирилица
19/11/2023 |  12:07 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

Жупљанин: БиХ једино могућа као "дејтонска"

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске /ВРС/ Слободан Жупљанин сматра да је БиХ једино могућа као "дејтонска", а у сваком другом случају је немогућа држава.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Треба искористити нову геополитичку ситуацију и окренути се интеграцијама које уважавају суверенитет, равноправност и универзалне слободе свих народа у складу са Повељом УН. Или изворни Дејтон и Устав или мирно раздруживање - рекао је Жупљанин.

Он је упозорио да су бошњачки и страни интервенционизам масакрирали изворни Дејтонски мировни споразум, посебно насртајем на имовину и институције Републике Српске.

- Постојеће стање је неодрживо. Република Српска треба да иде у правцу независности и самосталности кроз миран разлаз, јер је очито да овакву БиХ нико не жели, а Бошњаци желе једино унитарну - истакао је Жупљанин.

Он је рекао да је кључни значај Дејтонског мировног споразума да је зауставио грађански рат у БиХ, трагични сукоб у региону и закључио да је за српски народ и Републику Српску прихватљиво слово, а не дух Дејтонског споразума.

У уторак, 21. новембра, навршава се 28 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.