latinica  ћирилица
20/11/2023 |  07:52 ⇒ 08:30 | Аутор: РТРС

Стојичић: Учешће делегације Српске на Форуму у Санкт Петербургу још једна потврда одличних веза (ВИДЕО)

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић истакла је да је учешће Српске на Форуму у Санкт Петербургу још једна потврда одличних веза у многим областима, укључујући и културу.
Жељка Стојичић - Фото: РТРС
Жељка СтојичићФото: РТРС

- Јако смо захвални на позиву да делегација Српске буде присутна на форуму који је организован веома кавалитетно. Форум је веома значајан и плодоносан, дискусије су биле веома квалитетне - навела је Стојчићева гостујући у нашем Јутарњем програму.

Она је поручила да је билатерална сарадња са Русијом у области културе на највишем нивоу.

Навела је да је Форум уједињених култура у Санкт Петербургу на којем је предводила делегацију из Републике Српске, веома значајан међународни догађај, који је окупио представнике многих земаља у овог граду.

Кроз рад тематских секција Форума, говорило се о примјени нових технологија у култури и умјетности, иновацијама у позоришту, култури у видео играма, дигитализацији у култури, култури као основи развоја и друштвеног напретка, вјештачкој интелигенцији у контексту медијске културе, те како мотивисати дјецу и омладину да изучавају традицију народне културе, као и којим облицима и мјерама може држава да помогне.

Говорећи о буџету Српске истакла је да издвајања за кулутуру имају тенденцију раста, додајући да је потребан већи износ средстава у овој области.