latinica  ћирилица
20/11/2023 |  08:58 ⇒ 08:58 | Аутор: РТРС

Сиамашвили: Приштина нема подршку за чланство у УНЕСКО

Приштина у овом тренутку, након што је Србија реизабрана у Извршни савјет УНЕСКО, нема никакву подршку за евентуални захтјев за чланство у овој агенцији УН за образовање, науку и културе, рекла је амбасадор Србије при УНЕСКО Тамара Растовац Сиамашвили.
Унеско (Фото: www.unesco.org) -
Унеско (Фото: www.unesco.org)

Она је истакла да је изузетно битно чланство Србије у Извршном савјету УНЕСКО, јер би било какав захтјев Приштине морао да прође кроз ово тијело, што Србију ставља у врло добру позицију.

- Са друге стране, било какав евентуални захтев се коси са доминирајућим расположењем у УНЕСКО, а то је снажно супротстављање политизацији - рекла је Сиамашвилијева за Вечерње новости.

Она је подсјетила да се Приштина већ два пута безуспјешно кандидовала за чланство у УНЕСКО 2015. и 2017. године, те да сада није било ни наговјештаја да би могла поново да поднесе захтјев, јер је схватила да би изгубила.

Сиамашвилијева је рекла да останак четири српске светиње на Косову и Метохији на Унесковој листи свјетске баштине која је у опасности указује да су Пећка патријаршија, манастири Дечани и Грачаница, те Црква Богородице Љевишке и даље угрожени.

Према њеним ријечима, на посљедњем засједању Комитета за свјетску баштину у септембру, Србија је добила огромну подршку да ови српски манастири и даље остану на Унесковој листи свјетске баштине у опасности.

- Такође, ниједног тренутка се није отварало питање да ли припадају Србији. Уз свако од ових средњевековних манастира стоји да су у Србији. То је јасна порука. Ми смо држава уговорница када је реч о манастирима на Косову и Метохији - додала је Сиамашвилијева.