latinica  ћирилица
20/11/2023 |  09:25 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Обустављање транспорта ка Зеници велики проблем ЖРС

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће, уколико Арселор Митал обустави транспорт руде на дужи период из Омарске ка Зеници, то задати велики ударац Жељезницама Републике Српске, али и оставити велике посљедице по укупна привредна кретања унутар Српске.
Жељезнице РС - Фото: РТРС
Жељезнице РСФото: РТРС

- То је велики проблем за Жељезнице, јер Арселор Митал учествује у укупном приходу тог јавног предузећа са 42 одсто. То није мало и то би заиста био велики ударац за Жељезнице - рекао је Чубриловић.

Он је истакао да се тренутно покушавају пронаћи алтернативна рјешења када је ријеч о овом проблему.

Говорећи о најављеном поскупљењу карата у жељезничком саобраћају, као и реструктурисању Жељезница, Чубриловић је рекао да ова фирма неће "стати на зелену грану" тако што ће приход базирати на картама путника.

- Инсистираћемо да реструктурисање Жељезница приведемо крају. Прије свега, треба испоштовати оно што је са Свјетском банком потписано. Они инсистирају на неком холдингу, а нама се у овом тренутку не чини да је то најефикасније рјешење за жељезнички саобраћај. Мораћемо се прилагођавати укупној ситуацији и завршити посао како је и потписано - рекао је Чубриловић за Глас Српске.

Када је ријеч о програму развоја Аеродрома Републике Српске, Чубриловић је навео да је запримљен приједлог београдског аеродрома "Никола Тесла" како би требало ријешити ствари у Аеродромима Српске.

- Београдски аеродром је направио један изузетан модел и у разговору са њима увидјели смо да управо они могу, са својим искуством и знањем које имају, да помогну у моделирању и припреми нашег аеродрома за евентуалну концесију или нешто друго - рекао је Чубриловић.

Говорећи о поскупљењу путарине, Чубриловић је навео да до сада није било ријечи, али да ће о томе одлучити након разговора са челницима јавног предузећа Аутопутеви.