latinica  ћирилица
20/11/2023 |  09:54 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Вашингтон и Запад 28 година газе Дејтонски споразум

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да је 28 година протеклих од потписивања Дејтонског споразума врста свједочанства о гажењу овог документа од САД и Запада, те поручио да је важно да Република Српска истраје у отпору било каквим наметнутим промјенама.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Анђелковић је напоменуо да Америка и Запад причају о владавини права, о демократији, о међународним уговорима који морају да се поштују, али да при том крше Дејтон.

Он је оцијенио да је Дејтонски мировни споразум за њих једна прелазна тачка која је имала за циљ варање Срба.

- Значи, то није договор, као што смо ми доживјели, односно компромис између страна гдје свако нешто добија и нешто губи, него је за Америку то само била тачка гдје умјесто рата против Срба, почиње варање Срба и да се грубо гази споразум и на крају потпуно измијени у некакав Дејтон два којима би била створена релативно централизована БиХ - истакао је Анђелковић.

Оцијенивши да Америци такво понашање не служи на част, Анђелковић указује да то није само доказ да ова земља не држи до принципа, него да више није ни тако јака.

- Раније је Америка на другим меридијанима газила све принципе, могла је то ефикасно да уради. Али, када се суочила са отпором Републике Српске и са промијењеним геополитичким околностима, онда се тај њен непринципијелни и преварантски однос према нама показао као стерилан, јер ништа нису успјели да ураде - каже Анђелковић за Срну.

И сада, наводи он, из немоћи таргетирају предсједника Републике Српске Милорада Додика, његово окружење, руководство Српске само да би се светили због своје фрустрације што ништа нису успјели да постигну.

Када је ријеч о томе шта се може очекивати у наредном периоду за Дејтонски споразум, Анђелковић наводи да оно "што се грбо роди, то се не исправи", те указује да је Америчка политика према Српској од почетка и прије овог документа малициозна и покварена, те да Американци од тога неће одустати, као и њихове пратеће еворпске силе.

Али, с друге стане, напомиње он, свијет се мијења и све је мањи простор да постигну нешто, јер ако нису моги да ураде оно што су хтјели када су били најјачи, она више то не могу да ураде сада када се свијет већ битно промијенио.

- Само је битно да Република Српска истраје у отпору, да нема никаквих промјена, јер ако смо ми чврсти и јединствени изнутра Америка нам ништа не може - истакао је Анђелковић.

Пуних 28 година навршава се сутра од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.