latinica  ћирилица
20/11/2023 |  10:59 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Обиљежено 105 година од уласка српске војске у Бањалуку (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци се данас обиљежава 105 година од уласка српске војске у овај град, што је историјски догађај од републичког значаја, а тим поводом у Храму Христа Спаситеља служен је парастос за све страдале српске и црногорске војнике и цивиле у Првом свјетском рату.
Обиљежавање 105 година од уласка српске војске у Бањалуку - Фото: РТРС
Обиљежавање 105 година од уласка српске војске у БањалукуФото: РТРС

Парастосу су, између осталих, присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић и савјетник предсједника Српске Марко Ромић.

Након парастоса, положени су вијенци и цвијеће на споменик бану Милосављевићу, након чега је услиједио умјетнички програм у порти Храма Христа Спаситеља.

Обиљежавање 105 година од уласка српске војске у Бањалуку (Фото: РТРС)

Стевандић је рекао да се српски народ и данас суочава са бројним изазовима у свом опстанку са којима се борио кроз историју и успио да их преброди непоколобљивим духом и јединством.

Егић је рекао да српска војска никада није заузимала туђе територије, већ је искључиво бранила своје.

- Српска војска је бранила своју своју нејач, свој живаљ, док су други атаковали и хтјели да одузму оно што вјековима припада српском народу. Српски борац никада није нападао, већ је искључиво бранио себе, своју земљу и територије - рекао је Егић.

Он је навео да реченица "Они не знају шта нападају, а ми знамо коју светињу бранимо" може сублимирати све српске ратове.

- Поносни смо на српску војску и традицију - рекао је Егић.

Фото: РТРС

Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора након вишевјековног ропства под Турцима, те од 1878. године под Аустроугарском.

У Првом свјетском рату погинуло је око 1,3 милиона Срба, готово трећина становништва тадашње Србије.

Обиљежавање 105 година од уласка српске војске у Бањалуку организују одбори влада Српске и Србије за његовање традиција ослободилачких ратова.