latinica  ћирилица
20/11/2023 |  11:35 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

Арселор Митал Приједор привремено обуставио процес рада

Арселор Митал Приједор привремено је обуставио процес рада, због прекида производње у компанији "Арселор Митал Зеница".
Арселор Митал Приједор -
Арселор Митал Приједор

Тиме су и Жељезнице Српске остале без највећег клијента, јер превоз руде из Омарске чини више од 40 одсто од укупних прихода овог предузећа од превоза робе.

Рудник "Омарска" запошљава 780 радника, а једини купац му је Арцелор Митал Зеница. Због обуставе рада у Жељезари, и у Руднику је процес рада привремено обустављен. На чекање је послано око 600 радника. У Синдикалној организицији за сриједу најављују састанак с менаџментом.

- Задњи неки сличан случај смо ималу у шестом мјесецу, због поремећаја на тржишту и неких тада дешавања. Успјели смо  са послодавцем да дио радника, који није био радно ангажован, има 80 одсто плате за вријеме чекања - рекао је Дарио Антонић предсједник Синдикалне организације Арселор Митал Приједор.

Према Колективном уговору, радници на чекању имају право на 55 одсто од задње три просјесчне плате.

- У сарадњи са Синдикалном организацијом Друштва, тренутно разматрамо све опције у вези са статусом радника. Заједнички циљ нам је да изнађемо најбоља могућа рјешења за наше запослене током овог периода - наведено је у саопштењу Арселор Митала Приједор.

Обустава рада у Зеници утицаће и на Жељезнице Републике Српске. Од превоза руде из Омарске ово предузеће на годишњем нивоу зарађује од 15,5 до 17,5 милиона марака, што је од 42 до 48 одсто укупних прихода Жељезница од превоза роба.

- Ово вријеме ћемо искористити да радници искористе годишњи одмор, да се изврши прерасподјела фонда сати у укупном годишњем нивоу. Ниједан радник Жељезница није отпуштен. Са тим трендом ћемо наставити - каже Жељко Радић извршни директор послова операције у Жељезницама Републике Српске.

У ресорном министарству кажу да покушавају пронаћи алтернативна рјешења овог проблема.

- Очекујемо да разговарамо са важним партнерима у тој области. Нас као ресор у најужем интересује оно да обезбједимо Жељезници довољно посла - истакао је Недељко Чубриловић министар саобраћаја и комуникација Републике Српске.

Жељезара Зеница обуставила је рад због, како менаџмент наводи, лоших услова на глобалном тржишту жељеза. Истовремено, њени радници данас су ступили у генерални штрајк тражећи потписивање колективног уговора уз повећање плата и накнада.