latinica  ћирилица
20/11/2023 |  11:43 ⇒ 11:44 | Аутор: СРНА

Шаровић: Уставни суд БиХ главна институција раздора и нових подјела

Некадашњи предсједник Републике Српске Мирко Шаровић рекао је да се Уставни суд БиХ користи за ревизију Дејтонског мировног споразума и главна је институција раздора, нових подјела и пријетњи миру у БиХ.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић је рекао да је Уставни суд БиХ рак-рана и претходних и будућих криза и има потенцијал да БиХ одведе у нови суноврат уколико на том питању ништа не буде урађено.

- Има потенцијал да нас одведе у нови суноврат управо због тога што се различито тумачи и користи за измјене и ревизију Дејтонског мировног споразума - рекао је Шаровић и додао да томе доприносе и високи представници који сматрају да најбоље знају шта треба БиХ.

Шаровић је подсјетио да се у Републици Српској 21. новембар слави као празник, али не и у Федерацији БиХ, додајући да је то најбоља порука како се у БиХ гледа на Дејтонски мировни споразум, као кључни документ.

- Мањи сам оптимиста него икада и не видим неку свијетлу перспективу ни у сљедећој години. Много смо већи оптимисти били непосредно послије потписивања Дејтонског споразума. Нажалост, то се није остварило - рекао је Шаровић.

Бивши предсједник Српске је оцијенио да је Дејтонски споразум добар оквир за српски народ и Републику Српску.

Он је тренутну ситуацију у БиХ оцијенио као најгору у посљедњих 28 година, колико је прошло од успостављања Дејтотонског мировног споразума који је парафиран 21. новембра 1995. године у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону.

- Имам поштовање према сутрашњем дану. Овако лоше стање није због Устава, а многи позивају да га треба мијењати. Проблем је у онима који све ово спроводе - рекао је Шаровић.

Сутра се навршава 28 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.