latinica  ћирилица
20/11/2023 |  12:23 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Опште и посебне мјере за одржавање реда и безбједности у КПЗ Српске подигнуте на највиши ниво

Министар правде у Влади Републике Српске данас је, издао наредбу о спровођењу ванредног инспекцијског надзора у Казнено-поправном заводу Требиње, са циљем утврђивања чињеничног стања у предмету извршења мјере притвора, као и бјекства притвореног лица.
КПЗ Требиње - Фото: РТРС
КПЗ ТребињеФото: РТРС

Ријеч је о лицу иницијала Q.T., држављанину Народне Републике Кине, које се налазило у екстрадиционом притвору по одлуци Суда БиХ, а које је побјегло из Казнено-поправног завода Требиње.

Из Министарства правде поручују да ће, уколико се утврде пропусти у вођењу и организацији рада у Казнено-поправном заводу Требиње, посљедице сносити сви одговорни, у складу са законима који уређују област извршења кривичних и прекршајних санкција.

Министар правде у Влади Републике Српске је, издао још једну, наредбу и то руководиоцима у казнено-поправним установама, на основу члана 12. Закона о извшењу Кривичних и прекршајних санкција Републике Српске, као и члана 63. Закона о републичкој управи.

- Сходно томе, руководиоцима у свим казнено-поправним установама у Републици Српској, наложено је да опште и посебне мјере за одржавање реда и безбједности подигну на највиши ниво. Опште и посебне мјере за одржавање реда и безбједности подразумјевају општу безбједност у казнено-поправним установама, радилиштима и просторима у којима затвореници, притвореници и малољетници бораве и раде, одржавање унутрашњег реда и дисциплине, те безбједност приликом спровођења свих радњи, мјера и поступања из надлежности казнено-поправних установа у Републици Српској - наведено је у саопштењу Министарства правде.