latinica  ћирилица
20/11/2023 |  12:48 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

Вишковић: Српска опредијељена за поштовање Дејтона и уставну структуру БиХ

Република Српска је опредијељена за поштовање Дејтона и уставну структуру БиХ каква је донесена 21. новембра на Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ и све изван тога није прихватљиво, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је поводом 28. годишњице Дејтонског споразума истакао да овај споразум није само зауставио рат, него је то акт којим је Република Српска утемељена као један од два равноправна ентитета у БиХ, са снажним елементима државности и суверенитета.

- Послије 9. јануара 1992. године, кад је Скупштина српског народа прогласила Републику српског народа у БиХ, потписивање Дејтонског споразума остаје као најважнији документ којим је потврђена наша самосталност и аутономија, унутар административног оквира у БиХ - навео је Вишковић.

Премијер Српске истиче да се с поносом обиљежава овај велики дан, кад је стављен потпис на споразум којим је потврђен суверенитет Републике Српске.

- Никада не смијемо заборавити да потврда наше аутономије није дошла сама, него огромном жртвом народа и политичког руководства који га је водио кроз та тешка и историјски преломна времена - навео је Вишковић.

Вишковић је навео и да на овај дан, с тугом и сјетом, одајемо почаст и за 28.000 бораца и цивила који су током Одбрамбено - отаџбинског рата положили своје животе за Републику Српску.

- Са поносом баштинимо успомену на њих, дајући вјечни завјет да њихова жртва никада неће бити заборављена нити унижена под насртајима оних политичких снага које и 28 година послије настоје да остваре ратне циљеве, пониште суштину Дејтонског споразума и наруше наша права - закључио је Вишковић.