latinica  ћирилица
20/11/2023 |  12:50 ⇒ 15:47 | Аутор: РТРС

Повећање минималца довело би у питање сектор текстилне и обућарске индустрије

За сектор текстилне и обућарске индустрије у Републици Српској прихватљива је најнижа плата од 750 КМ и евентуално повећање овог износа угрозило би пословање и довело у питање опстанак привредних друштва из овог сектора, закључено је на сједници Извршног одбора Удружења текстила, коже и обуће.
Текстилна фабрика - Фото: РТРС
Текстилна фабрикаФото: РТРС

На сједници Одбора, сазваној с циљем разматрања актуелних проблема у сектору обућарске и текстилне индустрије узроковане глобалном кризом на тржишту и најавама повећања најниже плате у Републици Српској за 2024. годину, констатовано је да економски показатељи генерално гледано, те утицај глобалне кризе и трендови на тржишту, битно утичу на смањене потражње за производима текстилне и обућарске индустрије, што за посљедицу има смањење наруџби за привредна друштва која су оријентисана на сарадњу са познатим свјетским брендовима, саопштено је из Привредне коморе Републике Српске.

Додаје се да обимне залихе готових производа у великим трговинским ланцима у земљама ЕУ и пад потражње значајно утичу на мање наруџбе и смањење обима производње, што представља велики изазов за ову индустријску грану.

- Поред тога, најаве које се односе на повећање најниже плате у Републици Српској додатно усложњавају ситуацију за привредна друштва из сектора текстилне и обућарске индустрије, с обзиром да не постоји могућност повећања цијена рада, које су договорене са страним парнтерима. Циљ свих привредних друштава је да задрже обим пословања, али и број запослених радника, међутим, уколико би се десило драстично повећање најниже плате, опстанак привредних друштава из овог сектора је упитан и додатно би утицао на дање пословање - наводи се у саопштењу.

Даље се наводи да 90 одсто предузећа у овом сектору ради "лон", односно услужне послове за стране партнере, гдје не постоји могућности да се кроз повећање цијена производа или услуга траже додатна финансијска средстава.

Такође, додају, топли оброк и превоз радника у овом тренутку не улазе у структуру најниже плате, те се с тога поставља генерално питање шта би конкретно чинило структуру најниже плате.

Представници привредних друштава из текстилне и обућарске индустрије наглашавају да је за овај сектор 750 КМ прихватљив износ најниже плате у Републици Српској за 2024. годину и очекују да ће одговорне инситуције наћи компромисно рјешење, уважавајући економске показатеље и стање привреде Републике Српске, које неће довести до још веће кризе, те смањења обима производње и броја радника.