latinica  ћирилица
20/11/2023 |  13:04 ⇒ 15:48 | Аутор: РТРС

Жарко Лаушевић испраћен на вјечни починак (ФОТО)

Комеморација поводом смрти великана глумишта Жарка Лаушевића одржана у Југословенском драмском позоришту. Чланови породице, колеге и пријатељи окупили су се да одају почаст легендандарном Лаушу.
Комеморација Лаушевићу (фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Комеморација Лаушевићу (фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Поред чланова породице, комеморацији у ЈДП-у присуствовали су бројни глумци, сарадници, пријатељи, поштоваоци и личности из јавног и културног живота.

Да одају почаст пријатељу и колеги дошли су Драган Бјелогрлић, Воја Брајовић и Милица Михајловић, Миодраг и Бојан Кривокапић, Бранка Петрић, Милан Марић, Мањо Вукотић, те Божо Копривица, Зоран Живковић, Цаци Михаиловић, Мирослав Лекић, као и Петар Божовић, Весна Чипчић, Јелена Ћурувија, Дарко Бајић, Дејан Луткић, Мима Караџић, Катарина Гојковић, Вук Драшковић, Ивица Дачић, Југослав Пантелић...

У пуној Великој сцени "Љуба Тадић" комеморација је почела минутом ћутања, а директорка ЈДП Тамара Вучковић Манојловић рекла је да се "данас опраштамо од друга, колеге и пријатеља – Жарка Лаушевића чији је живот био јединствен, баш као и његов таленат".

Услиједили су инсерти из бројних филмова и представа у којима је остварио незаборавне улоге попут "Колубарске битке", "Позоришних илузија"...

Воја Брајовић је у свом говору казао да умјесто да Лаушевић са ове сцене "говори Шекспира или Љубу Симовића, ми због античке трагедије сада говоримо о њему":

- Жарко је имао оно нешто што речима не може да се опише – због тога су га толико јурили и волели. Њега сада нема, али остаје наша љубав, поштовање и дивљење - поручио је Брајовић.

На почетку свог обраћања Ирфан Менсур, близак Лаушевићев пријатељ и колега, обратио се глумчевој супрузи Анити и дјеци:

- Немојте неко сузу да је пустио, Анита, дјецо, знате какав је, наљутиће се"

- Недостајеће ми наши разговори док је био у Њујорку. Недостајеће ми текстови које ми је слао за његову књигу, и његово питање – "Шта мислиш?" Драги моји, оде Жарко. Не пристајем на то, није фер - казао је Менсур.

Сахрана Жарка Лаушевића (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Након комеморације Лаушевић је кремиран на Новом гробљу у Београду.

Глумци су за свог великог пријатеља и колегу носили бијеле и црвене руже. Многи мисле да је то симболика за његову улогу Петра у филму "Официр с ружом" у којем је увијек носио двије руже, једну за Љиљану, другу за Матилду.

За ту улогу Лаушевић је добио Златну Арену у Пули 1987. године.

Лаушевић је на вјечни починак испраћен уз говор колеге Небојше Дугалића и пјесму из серије "Сиви дом" у којој је глумио - "Све што желим у овом тренутку".