latinica  ћирилица
20/11/2023 |  13:31 | Аутор: Агенције

Српска дјеца уче да је рат изазвала "српско-црногорска агресија ЈНА"

Тзв. хрватски бранитељи траже да српска дјеца у Хрватској уче како је рат деведесетих година изазвала "српско-црногорска агресија ЈНА".
Документационо-информациони центар "Веритас" - Фото: РТРС
Документационо-информациони центар "Веритас"Фото: РТРС

- У Хрватској се за националне мањине настава изводи на основу три програма, тј. три модела. Модел А подразумијева да се изводи комплетна настава на српском језику и на писму по уџбеницима државе матице. По моделу Б друштвени предмети се изводе на језику националних мањина, а природни на хрватском језику. И модел Ц гдје имате програм углавном на хрватском језику, а имају два до пет часова недјељно допунске наставе, гдје се подразумијева матерњи језик, историја, географија, ликовна и музичка култура - изјавио је Саво Штрбац из документационог информационог центра Веритас.

Ипак, ово се не примјењује у пракси, а по доступним подацима - само 3.000 дјеце похађа наставу на овај начин.

- Службени наратив у Хрватској, који је ушао у декларацију о домовинском рату која је донесена 2000. године, рат у Хрватској дефинише се управо као агресија Србије, Црне Горе и ЈНА уз помоћ локалног становништва на хрватску државу у међународно признатим границама. То је службени наратив, то је ушло и у све њихове прописе послије те декларације о домовинском рату, сваки закон који је донесен или у преамбули или у неком члану садржи ту дефиницију. С друге стране, ми Крајишници, посебно моја група око Веритаса, од почетка дефинишемо тај рат као грађански рат, што је по свим дефиницијама познатим у свијету заиста грађански рат - изјавио је Штрбац.