latinica  ћирилица
20/11/2023 |  14:00 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Београд одбацује наметање рјешења, Дејтон само у изворном облику

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је, поводом 28 година од потписивања Дејтонског споразума, рекао је да је за Србију од изузетног значаја очување Дејтонског мировног споразума у свом пуном и изворном облику, те да Београд одбације наметање рјешења.
Ивица Дачић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Ивица Дачић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

- Република Србија подржава измјене Дејтонског споразума само уколико се сагласе оба ентитета - Република Српска и Федерација БиХ и сва три конститутивна народа у БиХ - Срби, Хрвати и Бошњаци - истакао је Дачић.

Према његовим ријечима, свако друго рјешење, укључујући и наметања, Србија одбацује.

- Сваки покушај рушења Дејтона и наметања посебних рјешења која нису предвиђена овим споразумом, чији је Србија једна од потписница/гараната, представљају опасан пут, односно потенцијални увод у дестабилизацију региона - нагласио је Дачић.

Он је оцијенио да је Дејтонски мировни споразум једини правни оквир за мир у БиХ.

- Република Србија ће наставити да подржава територијални интегритет БиХ и надлежности ентитета, који су предвиђени Дејтонским споразумом и његовим анексима - рекао је Дачић за Срну.

Он је истакао да ће Србија снажно остати посвећена развоју сарадње са Републиком Српском у свим областима од заједничког интереса, у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама Србије и Републике Српске.

Пуних 28 година навршава се сутра од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.