latinica  ћирилица
20/11/2023 |  14:25 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

ЖРС: До сада реализовано 90 одсто уговора са Арселор Миталом

Извршни директор Послова операција Жељезнице Републике Српске Жељко Радић рекао је да, уколико компанија Арселор Митал обустави транспорт руде на краћи период из Омарске код Приједора ка Зеници, ЖРС неће имати већу штету с обзиром на то да је већ реализовано 90 одсто уговореног транспорта у овој години.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Радић је рекао да неће доћи до отказа или смањеног обима рада радника у овој компанији.

Он је рекао да би био срећан да су Жељезнице ове године оствариле пребачај у односу на уговорену количину превоза и да се нада да ће се ситуација у Арселор Миталу брзо ријешити како би наставили пословање с обзиром на то да ЖРС од превоза жељезне руде за Арселор Митал приходују 42 одсто укупних прихода.

- Ако посматрамо остварење превоза руде у 2022. и 2023. години, ми можемо рећи да смо у односу на прошлу годину до обуставе 10. новембра превезли 90 одсто количина - изјавио је Радић новинарима.

Он је навео да је обим превоза жељезне руде из рудника Омарска у периоду од 2004. до 2023. године на годишњем нивоу био у распону од 1.200.000 до 2.000.000 тона, с тим што су годишње потребе Жељезаре у Зеници биле око 1.450.000 тона.

- Прије три године склопили смо трогодишњи уговор који је у тадашњим перспективама требао да се оствари три године по 1.700.000 тона - изјавио је Радић и указао да су се на уговорени транспорт одразиле околности са вирусом корона, те да су годишњи приходи кретали од 15.500.000 КМ до 17.500.000 КМ

Он је указао на податак да су у првој половини новембра Жељезнице превезле укупно 1.143.969 тона жељезне руде и оствариле приход од 15.614.830 КМ.

Током прошле године превезено је укупно 1.314.400 тона, док је 2021. године укупан резултат износио 1.556.724 тона превезене жељезне руде.

Он је поручио да ЖРС своје запослене неће слати на чекање.

- ЖРС имају потребу за радном снагом. Овај период ћемо искористити да радници искористе свој годишњи одмор и да се изврши прерасподјела фонда радних сати на укупном годишњем нивоу - изјавио је Радић.

Он је навео да ће у даљем периоду са Владом Српске, као већинским власником, тражити алтернативни превоз робе како би упослили раднике ако се стање у Арселор Миталу одужи.

Он ке истакао да су од Арсолор Митала добили телеграм у којем се ЖРС обавјештавају да у одређеном временском периоду неће вршити утовар.

- То је редовна динамика која се у току године дешава више десетина пута. Из медија и штампе које пратимо видјели смо да очигледно постоје одређени проблеми у самом пословању Жељезаре Зеница као посљедица глобалних дешавања на тржишту - изјавио је Радић.

Компанија Арселор Митал Приједор саопштила је данас да је била приморана да привремено обустави процес рада, будући да јој је једини купац "Арселор Митал Зеница - који је прекинуо производњу за неко вријеме због лоших услова на тржишту челика.

Из овог предузећа истичу да у сарадњи са Синдикалном организацијом тренутно разматрају све опције о статусу радника, јер је заједнички циљ да се нађе најбоље рјешење током овог периода.