latinica  ћирилица
20/11/2023 |  14:26 ⇒ 17:12 | Аутор: СРНА

Европол о хапшењу осумњичених за дјечију порнографију: Идентификовано 39 злостављача

Велика заједничка операција против сексуалне злоупотребе дјеце на западном Балкану довела је до идентификације 39 осумњичених злостављача дјеце у осам земаља, саопштено је данас из Европола, уз напомену да су двије жртве стављене под систем заштите.
Европол (Фото: EPA/Lex van Lieshout) -
Европол (Фото: EPA/Lex van Lieshout)

У саопштењу се прецизира да је операцију "Мозаик 2023" предводила полиција Словеније, те да ју је координисао Европол у оквиру Европске мултидисциплинарне платформе против криминалних пријетњи.

Циљ акције је био идентификовати и ухапсити људе који користе онлајн форуме и апликације за размјену и дистрибуцију материјала са сексуалним злостављањем дјеце.

Тако су у оквиру акције "Мозаик 2023" БиХ, Сјеверна Македонија, Црна Гора, Србија, Словенија, Хрватска и Мађарска спровеле низ акција између 6. и 17. новембра.

Полиција је извршила 41 претрес у земљма учесницама након истрага о дијељењу слика и видео-материјала са сексуалним злостављањем дјеце.

Током акција, заплијењено је више од 200 предмета који садрже слике или видео- материјале са сексуалним злостављањем дјеце, укључујући рачунаре, мобилне телефоне, серверску опрему и меморијске картице.

Из БиХ су у овој акцији учествовале Одјељење МУП-а Републике Српске за високотехнолошки криминал, Федерална управа полиције и Полиција Брчко дистрикта.

Европолова улога била је да се олакша размјена информација између укључених земаља и додатно побољша разумијевања ситуације на западном Балкану провјером заплијењених информација и пружајући обавештајне пакете ради подршке текућим истрагама у региону и шире.

У оквиру Европске мултидисциплинарне платформе удружиле су се Словенија, Хрватска, Мађарска и Европски центар за сајбер криминал Европола како би успоставили стручну мрежу на западном Балкану с циљем јачања међународне сарадње у борби против сексуалног злостављања дјеце.