latinica  ћирилица
20/11/2023 |  14:34 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Гогановић: НАТО има своје интересе у БиХ

Посјета генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга БиХ јасно говори да НАТО има своје интересе у БиХ и да их занима безбједносна ситуација и пут БиХ ка ЕУ, изјавио је замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић) -
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић)

- Званични став Републике Српске је да смо ми за НАТО сарадњу како је то и предвиђено Програмом реформи који је 2019. године усвојило Предсједништво БиХ, а које је једино надлежно да води одбрамбену и спољну политику - рекао је Гогановић Срни коментаришући данашњу посјету генералног секретара НАТО-а БиХ.

Он је указао да је генерални секретар нагласио да је задовољан сарадњом НАТО-а и БиХ и потврдио да се о НАТО чланству неће разговарати док о томе не буде политичког консензуса у БиХ.

- Дејтон је јасно дефинисао да се све одлуке у БиХ морају доносити у складу са договором три народа и два ентитета. Став Српске и српског народа је јасан - да смо за НАТО сарадњу, али да се противимо НАТО интеграцијама - истакао је Гогановић.

Он је подсјетио да је 2019. године Комисија за НАТО интеграције преименована у Комисију за НАТО сарадњу и да су за промјену сазива гласали и партнери из политичког Сарајева и тиме пристали да се курс БиХ са НАТО интеграција преусмјери у НАТО сарадњу.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг данас борави у БиХ гдје је разговарао са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто, а у обраћању новинарима изразио забринутост због, како је навео, сецесионистичке подјеле и реторике, као и спољног утицаја, посебно Русије.