latinica  ћирилица
20/11/2023 |  15:18 ⇒ 15:21 | Аутор: sputniknews.com

Русија уложила протест Финској

Министарство спољних послова Русије уложило је протест финском амбасадору Анти Хелантереју због затварања граничних прелаза између двије земље, наводи се на сајту ресора.
Министарство иностраних послова Русије (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Министарство иностраних послова Русије (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Министарство је истакло да су ови пунктови најактивније коришћени. Одлука Хелсинкија да их затвори представља провокацију и жељу да се односи између држава додатно заоштре.

Министарство спољних послова је такође навело да републичке власти својим поступцима крше права и интересе десетина хиљада Руса и Финаца. Додали су да је Хелсинки ову одлуку донио исхитрено без консултација са Москвом.

Прошле недјеље, финске власти одлучиле су да затворе четири од осам контролних пунктова на југоистоку земље. Они ће бити угашени до 18. фебруара 2024. године. Хелсинки је то објаснио погоршањем ситуације са миграцијама. Медији су писали о неконтролисаном приливу избјеглица из Сирије, Ирака и Сомалије на границу са руске стране.

Преостали контролни пунктови се налазе у сјеверној Финској. Само два од оперативних - "Вартиус" и "Сала" - примаће захтјеве за азил.