latinica  ћирилица
20/11/2023 |  15:58 ⇒ 15:59 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ тражи притвор за Аднана Ћатића

Тужилаштво БиХ затражило је на данашњем рочишту у Суду БиХ притвор за Аднана Ћатића, осумњиченог за ратовање у Сирији и придруживање терористичким групама, због опасности од бијега и утицања на свједоке.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Тужилац Дубравко Чампара је на рочишту на којем се расправљало о притвору појаснио да се Ћатић, након скоро десет година учествовања на страним ратиштима, вратио из Турске у БиХ с путним листом и пасошем који је истекао, те је приведен на аеродрому у Сарајеву 17. новембра, наводи Балканска истраживачка мрежа /Бирн/.

Због тога се, сматра Чампара, не може расправљати о тези добровољног враћања.

Он је рекао да Тужилаштво у овом поступку намјерава уложити доказе добијене након пада терористичких организација чији је члан био и Ћатић, те саслушати бројне свједоке који су имали сусрет с њим.

- Данас смо наредили Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ да проведу финансијску истрагу, не само за подручје БиХ, него и за Турску, гдје је боравио од 2021. године са супругом и двоје малољетне дјеце - додао је Чампара.

Он је објаснио да Ћатић вјероватно познаје све свједоке које Тужилаштво намјерава да саслуша у вези са његовом улогом на страном ратишту и дјела која је чинио, те да би његово пуштање на слободу могло угрозити те свједоке и тачност њихових исказа.

- Долазимо до претпоставке да је остварио пријатељске односе с терористичким организацијама након скоро десет година боравка. Морамо знати да се ти људи налазе широм свијета и свједоци смо терористичких напада. Сматрамо да се он може ослонити на те везе ако буде на слободи - рекао је Чампара.

Ћатић је под истрагом Тужилаштва БиХ због сумње да је учествовао на страним ратиштима Сирије и Ирака, гдје је дјеловао у структурама такозване "Исламске државе".

Бранилац Сенад Дупавац тражи изрицање мјера забране напуштања боравишта и полицијску провјеру два пута дневно, тврдећи да Ћатић није био у борбама, него је радио у основној школи у Сирији.

- Мој брањеник никада није био нити у једној формацији, он је радио у основној школи, а ту школу је основала организација из Британије. Дуго је радио у копирници на увезивању књига - рекао је Дуповац.

Он сматра да је приједлог притвора неоснован и да Тужилаштво не располаже са довољно доказа, јер полази од претпоставке да су терористи сви који се врате из Сирије.

Одлука о притвору биће донијета у законом предвиђеном року.