latinica  ћирилица
20/11/2023 |  16:32 ⇒ 17:52 | Аутор: СРНА

Кострешевић: Опредијељени за борбу против криминала и очување безбједности у Српској

Полиција Републике Српске бројним активностима показује да је опредијељена за борбу против организованог криминала, али и успјешна у очувању безбједности на простору Српске, поручио је директор Полиције Синиша Кострешевић.
Синиша Кострешевић - Фото: РТРС
Синиша КострешевићФото: РТРС

Кострешевић је истакао да томе свједочи посљедња акција Полицијске управе Источно Сарајево са Управом Министарства унутрашњих послова за организовани и тешки криминалитет у којој је ухапшено 14 особа осумњичених да су дужи период на подручју Источног Сарајева набављале и продавале различиту врсту дроге.

- Противправна имовинска корист стечена извршењем овог кривичног дјела износи 2.750.000 КМ. Ово је једна у низу акција које је МУП Српске организовао у циљу борбе против организованог криминала, а по апликацијама "скај" и "аном" и у оквиру сарадње са Европолом - рекао је Кострешевић у интервјуу Срни, поводом крсне славе МУП-а Светог архангела Михаила.

Према његовим ријечима, укупан број кривичних дјела повећан је за 4,1 одсто, али и њихова расвијетљеност која износи 89,9 одсто, што показује да је интензивиран рад полицијских службеника.

- На повећање броја кривичних дјела утицало је откривање оних у вези са злоупотребама опојних дрога за 30 одсто и привредног криминалитета за 13 одсто. Повећан је број спроведених финансијских истрага за 47,4 одсто - рекао је Кострешевић.

Он је додао да полицијски службеници активно воде истраге и у вези са сајбер криминалом, те су инспектори за високотехнолошки криминал учествовали у спровођењу девет оперативних акција, од којих је пет међународних, које су усмјерене на откривање кривичних дјела дјечје порнографије, заштите ауторских права, компјутерских превара и израде и уношења компјутерских вируса, трговине културним добрима, превара, изнуда и прања новца.

- Нажалост, у области безбједности саобраћаја не можемо бити задовољни, јер без обзира на све репресивне и превентивне мјере које предузимају полицијски службеници на терену, евидентиран је већи број саобраћајних незгода /8.777/ за 7,5 одсто, као и број погинулих /88/ - навео је Кострешевић.

МУП годинама ради на јачању капацитета

Он је нагласио да МУП већ годинама, уз подршку Владе и предсједника Републике Српске, ради на јачању капацитета с циљем ефикаснијег рада полицијских службеника и одржавања повољног стања безбједности и одговора на потенцијалне безбједносне изазове.

- Бројни пројекти су урађени, од опремања опште полиције, припадника Специјалне антитерористичке јединице /САЈ/, повећања примања припадника САЈ-а и полицијских службеника са средњом, вишом и високом стручном спремом. Набављена су и оклопна возила - "деспот", нова возила неопходна за рад полиције на терену, као и остала опрема која је полицији неопходна да би брзо и ефикасно дјеловала - рекао је Кострешевић.

Он је навео да су ове године полицијски службеници добили нову униформу, а веома битан је и сегмент сталних обука и стручног усавршавања припадника да би пратећи свјетске трендове могли одговорити на сваки безбједносни изазов.

- Ту кључну улогу игра управо оснивање Средње школе унутрашњих послова и нашег Центра за обуку као специфичног тренинг центра на којем може да позавиди свака полиција - истакао је Кострешевић.

Он је додао да су плате запослених у МУП-у Српске више пута повећаване, те подсјетио да је МУП препознао потребу побољшања материјалног статуса полицијских службеника који су стекли право на остваривање старосне или инвалидске пензије, те је уз подршку Владе, Народна скупштина Српске 2019. године усвојила Закон о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима којим се приликом обрачуна пензијске основице за полицијске службенике користити петогодишњи просјек, односно пет најбољих година које су они остварили током радног стажа, чиме је значајно увећана пензија полицијског службеника.

Јако добра сарадња са Србијом

Директор Полиције Српске оцијенио је задовољавајућом сарадњу са осталим агенцијама у БиХ, али и додао да има простора за унапређење.

- МУП већ дуже времена има јако добру сарадњу са Србијом, мада је она коректна и професионална и са осталима што видимо кроз заједничке међународне истраге, те хапшења у БиХ и у државама окружења које су резултат упрво благовремене размјене информација и добре сарадње оперативаца - рекао је Кострешевић.

У БиХ се годинама формирају вехабијске заједнице и параџемати

Он је истакао да је сарадња остварена и у борби против тероризма с циљем да се безбједносни проблеми предуприједе.

- Чињеница да су многе терористичке акте у свијету починила лица која су у ранијем периоду била присутна у БиХ или је у тим нападима кориштено оружје из БиХ говори да је ова земља веома атрактивна за радикалне исламисте, који БиХ виде као добро мјесто одакле могу дјеловати даље према Европи. Стварање параџемата у БиХ био је дуготрајан процес, а све државне институције су пред овом појавом затварале очи позивајући се на Уставом БиХ гарантоване слободе грађана - рекао је Кострешевић.

Он је додао да МУП Српске константно упозорава да се у БиХ годинама формирају вехабијске заједнице и параџемати, те да радикални исламисти теже да наметну своју вјеру и законе и у БиХ, због чега је неопходна адекватна реакција политичких, вјерских и правосудних институција на те изазове.

- У Републици Српској, према нашим сазнањима, не постоје параџемати, али расположива сазнања указују да у Републици Српској постоји одређен број лица, симпатизера и присталица наведеног покрета, који имају контакте са истомишљеницима у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и земљама региона, а неки од њих посјећују такве заједнице и параџемате у ФБиХ - рекао је Кострешевић.

Српска нема проблем са мигрантима

Говорећи о мигрантској кризи, он је рекао да Република Српска нема проблем са мигрантима, као и да МУП прати дешавања на глобалном нивоу.

- У свјетлу дешавања на Блиском истоку размјењују се информације на нивоу међународне полицијске сарадње из области тероризма и кретања миграција, те у складу са својим надлежностима полицијски службеници предузимају све потребне мјере и радње да стање безбједности на подручју Републике Српске буде повољно - рекао је Кострешевић.

Он је напоменуо да се МУП у протеклим годинама ефикасно носио са проблемом и посљедицама мигрантске кризе, те поручио да ће учинити све да тако буде и у наредном периоду, а све у складу са закључцима Владе Српске према којима неће бити организовани кампови за мигранте на подручју Српске.

Кострешевић је рекао да ће Полиција Српске наставити да пружа помоћ Граничној полицији БиХ у заштити источне границе од уласка илегалних миграната, као и да су интензивиране активности на сузбијању, спречавању и откривању кривичних дјела кријумчарење лица.

- Полицијски службеници су на територији Републике Српске пронашли и евидентирали 856 мигранта који су илегално прешли границу БиХ, што је за 78,6 одсто мање у односу на исти период 2022. године - навео је Кострешевић.

Све учинити да се процесуирају убиства Марковића и Башића

Он је констатовао да данас посао полицајца није лак нити једноставан, а о чему, нажалост, најбоље говори недавно убиство полицијског службеника Ненада Марковића и ликвидација начелника криминалистичке полиције Полицијске управе Приједор Раденка Башића.

- Зато ћемо са нашег аспекта урадити све да процесуирамо извршиоце ових тешких кривичних дјела и свакако да сматрамо да заслужују најстрожу казну - нагласио је Кострешевић.

Он је додао да ће МУП Српске сутра обиљежити крсну славу Светог архангела Михаила полагањем вијенаца и парастосом у знак сјећања на 782 у рату погинула и нестала припадника МУП-а, који су животе дали за Републику Српску и Министарство.

- Свим припадницима Министарства, али и грађанима који славе Светог архангела Михаила, честитам крсну славу - рекао је Кострешевић.