latinica  ћирилица
20/11/2023 |  17:09 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

У међународој акцији ухапшене четири особе због дјечије порнографије (ВИДЕО)

Припадници МУП-а Републике Српске ухапсио је четири лица у оквиру међународне акције "Мозаик 2023", због искоришћавања дјеце за порнографију.
Акција "Мозаик 2023" - Фото: Уступљена фотографија
Акција "Мозаик 2023"Фото: Уступљена фотографија

Акцији је проведена у земљама Западног Балкана, током које је извршен 41 претрес и ухапшено 39 педофила. Осумњичени су да су, путем друштвених мрежа и група за комуникацију, објављивали и размјењивали материјал сексуалног злостављања и искоришћавања дјеце, ступали у контакт с њима и наводили их да сачињавају порнографски материјал.

Због размјене и објављивања експлицитног материјала сексуалног искоришћавања и злостављања дјеце, у Српској су ухапшена четири лица из Приједора, Козарске Дубице, Модриче и Теслића. У акцији су одузети рачунари и меморијске картице с експлицитним садржајем.

- Да су путем друштвених мрежа и група за комуникацију постављали и размјењивали садржаје злостављања дјеце и сексуалне експлоатације. Они су лишени слободе и извршено су претреси локација које користе - рекла је Мирна Миљановић, начелница Одјељења за односе са јавношћу Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Ово је дио међународне акције на територији западног Балкана током које је идентификовано 39 педофила у осам земаља. Утврђен је и идентитет двије жртве, дјеце са снимака, који су стављени под заштиту, али није прецизирано у којој земљи се налазе. Акцијом је руководила Полиција Словеније, гдје је ухапшено осам педофила који су експлицитне материјала злостављања дјеце плаћали криптовалутама.

- У јануару 2023. године Одјељење криминалистичке полиције у Љубљани добило је податке од компаније која управља размјеном дигиталне имовине, из којих је било видљиво да је неколико словеначких држављана од 2021. године, путем дарк веба, прибављало материјал са садржајем сексуалног злостављања дјеце - наведено је у саопштењу Министарства унутрашњих послова Републике Словеније.

Татјана Марковић је клинички дјечији психолог и каже – чак и покушај непримјерене комуникације са дјецом путем друштвених мрежа може оставити трајне посљедице. Током праксе, каже, имала је различитих случајева, а показало се да дјеца с којом се отворено разговара, лакше доносе одлуку да непримјерен садржај пријаве.

- Било је ситуација гдје су дјеца, с обзиром да су сумисивни, недовољно развијени, чак и пристали на неку врсту контакта јер је то обично дешава, иницира од особа са позиције моћи у односу на дијете. А дешава се и да дјеца реагују на начин да пријаве - каже Марковићева.

Из МУП-а Српске стога поново апелују на родитеље – пазите на комуникацију коју ваша дјеца имају путем друштвених мрежа.

За првих десет мјесеци, МУП Српске открио је 25 случајева сексуалног злостављања дјеце. Ријеч је о новооткривеним педофилима, не о рецидивистима већ уписаним у Регистар лица правоснажно осуђених за сексуалну злоупотребу и искориштавање дјеце.

Регистар постоји већ пет година. Свако такво лице дужно је да се, по издржавању казне јави локалној полицијској управи и пријављује свку промјену мјеста боравишта, чак и кратко одсуство.

Ови подаци, чак и број уписаних, су тајни. Једном када се лице упише у регистар, из њега се не брише. Свака институција која се бави радом с дјецом, дужна је да приликом запошљавања нових радника провјери да ли су кандидати уписани у овај регистар.