latinica  ћирилица
20/11/2023 |  17:21 | Аутор: СРНА

Којић: Законе о Тужилаштву и Суду БиХ да ван снаге стави скупштина Српске

Посланк СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић најавио је да ће Народној скупштини Републике Српске понудити на усвајање приједлоге закона о престанку важења закона о Тужилаштву и о Суду БиХ јер немају уставни основ.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Закони о Тужилаштву и Суду БиХ донесени су наметнутим одлукама високих представника у БиХ Педија Ешдауна и Волфганга Петрича, који нису имали овлаштења да преузму улогу законодавца или уставотворца - рекао је Којић новинарима.

Којић је напоменуо да не постоји уставни оснв за доношење закона о Тужилаштву и Суду БиХ нити да су високи представници надлежни да их доносе и намећу.

- Да смо Парламентарна скупштина како треба нормално би било да се усвоје ти закони на парламенту ако се можемо договорити о тој теми, да идемо на измјену Устава како би имали уставни основ за доношење неког будућег закона о Суду и Тужилаштву - нагласио је Којић.

Он је оцијенио да су посланици из Федерације БиХ извели игру и да су пустили да његови приједлози закона иду по хитном поступку како би их оборили.

- Позивам колеге у Народној скупштни Републике Српске да у оваквом тексту усвоје ове законске приједлоге у парламенту Српске - поручио је Којић.

Којић је указао да је приједлог замјенка предсједавајућег Представничког дома Дениса Звиздића о доношењу закона о врховном суду БиХ антиуставан и популистички, те истакао да ауторитет сувереног правосуђа загарантовано уставима ентитета.

- Ово што Звиздић предлаже је још један неуставни покушај преношења надлежности - рекао је Којић, истичући да доношење овог закона није један од 14 приоритета.

Он је поручио да би Звиздћу било боље да је предложио закон о Уставном суду по коме не би стране судје у тој институцији и да би тада били на путу испуњавања 14 приоритета.

Којићеви приједлози нису добили подршку посланика.