latinica  ћирилица
20/11/2023 |  17:54 ⇒ 17:56 | Аутор: СРНА

Усвојен извјештај о досадашњим активностима у вези са разграничењем са Хрватском

Савјет министара усвојио је на данашњој данас у Сарајеву извјештај о досадашњим активностима у вези са разграничењем између БиХ и Хрватске, које ће Министарство цивилних послова доставити Предсједништву БиХ.
Савјет министара - Фото: Уступљена фотографија
Савјет министараФото: Уступљена фотографија

Комисија за границу БиХ ће у сарадњи с Министарством иностраних послова обновити контакт са партнерима из Хрватске и наставити сарадњу на динамици процеса ратификације Уговора о граници између БиХ и Хрватске, саопштено је из Савјета министара.

Министарство цивилних послова ће у том правцу створити све техничке предуслов за рад Комисије за границу БиХ.

У извјештају се наводи да је Уговор о граници између БиХ и Хрватске потписан још 30. јуна 1999. године, скупа с припадајућих 86 листова карте ТК И:25000.

До данас ниједна уговорна страна, ни БиХ, а ни Хрватска, нису ратификовале Уговор о граници.

Представници двије земље су раније исказали и различите ставове у вези с потписаним Споразумом о приоритетима у провођењу Уговора о државној граници.

Савјет министара размотрио је данас извјештај из области пољопривреде, исхране и руралног развоја БиХ за прошлу годину, који је коригован на сједници и којег ће Министарство спољне трговине и економских односа доставити Парламентарној скупштини БиХ на усвајање.

У саопштењу се прецизира да извјештај представља цјеловит документ у БиХ у којем је приказано стање у пољопривредно-прехрамбеном сектору и имплементиране мјере пољопривредне политике у БиХ, укључујући ниво новчаних средстава која су издвојена као подршка подизању производње и јачању конкурентности домаће пољопривреде.

Уз показатеље макроекономског амбијента, представљени су и збирни подаци о засијаним површинама, обиму и структури пољопривредне производње, откупним цијенама пољопривредних производа и њиховој спољнотрговинској размјени, као и безбједност хране, заштити здравља биља те ветеринарству.

Истовремено, извјештај садржи проведене активности у овом подручју у контексту европских интеграција и међународне сарадње.

На сједници Савјета министара задужено је Министарство цивилних послова да сходно одредбама закона распише конкурс за избор и именовање директора Агенције за антидопинг контролу БиХ.

Претходно су усвојени извјештаји о проведеном конкурсу и о поступку за избор и именовање директора Агенције за антидопинг контролу БиХ у којем се наводи да два од три пријављена кандидата нису испуњавала услове, док трећи кандидат није приступио интервју, због чега је конкурс окончан неуспјешно.

За вршиоца дужности директора Агенције за антидопинг контролу БиХ, до окончања конкурсне процедуре, а најдуже на период од три мјесеца је именован Никола Чича.