latinica  ћирилица
20/11/2023 |  17:58 ⇒ 18:12 | Аутор: СРНА

СМ одобрио 800.000 КМ за арбитражу у поступку који је покренула породица Митал

Савјет министара данас је у Сарајеву, на приједлог Правобранилаштва БиХ, одобрио 800.000 КМ из буџета БиХ с циљем заштите правних и имовинских интереса БиХ у међународном арбитражном поступку који су покренули чланови породице Митал против БиХ.
Савјет министара БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Савјет министара БиХФото: Уступљена фотографија

Средства су намијењена за ангажовање специјализоване адвокатске канцеларије за вођење међународних инвестиционих спорова коју ће изабрати Правобранилаштво БиХ како би заједно заступали БиХ у овом арбитражном поступку, као и за плаћање депозита за рад арбитражног трибунала, те ангажовање правних и финансијских вјештака.

Арбитражни поступак је покренут сходно одредбама Споразума између БиХ и Индије о унапређењу и заштити инвестиција у складу са арбитражним правилима Комисије УН за међународно трговинско право из 1976. године, а у вези са улагањем тужилаца у "Коксну индустрију" Лукавац.

На данашњој сједници усвојене су информације Правобранилаштва БиХ са пратећим закључцима којима се желе заштити имовина и имовински интерес БиХ, а које се односе на пресуду Вишег суда Калифорније у предмету против београдске Југобанке којом се намирење дуга тужиоцу Даниелу Ћавићу жели проширити на државе сукцесоре бивше СФРЈ, укључујући и БиХ.

Савјет министара именовао је Радну групу за израду Стратегије за борбу против корупције за период 2024 - 2028. године и пратећег акционог плана за њено спровођење, уз прихваћену корекцију на сједници.

Уз представнике Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције и парламентарне Комисије за надзор и праћење рада ове агенције, у Радну групу су именовани представници надлежних институција на нивоу БиХ, ентитета и Брчко дистрикта, као и кантоналних институција задужених за борбу против корупције.

Задатак Радне групе је да у року од четири мјесеца од доношења ове одлуке изради и Савјету министара достави нацрт стратегије за борбу против корупције и акционог плана за спровођење стратегије у периоду 2024-2028. година.

Министри су данас утврдили Правила о измјенама и допунама Правила за консултације у изради правних прописа, с циљем прецизнијег дефинисања појединих одредби, те унапређења провођења поступка консултација са заинтересованом јавношћу.

Правила за консултације у примјени су од 2017. године, а пракса је указала на неопходност измјена и допуна, како би била омогућена боља сарадња с цивилним друштвом и настављено усклађивање правног и институционалног оквира и праксе укључивања грађана и организација цивилног друштва у поступак обликовања јавних политика у БиХ.

Савјет министара није усвојио информацију Министарства цивилних послова о приједлогу за учешће БиХ на 60. Венецијанском бијеналу 2024. године, након што у два круга гласања није постигнут консензус за њено доношење.

Практично није прихваћен приједлог Федералног министарства културе и спорта да Павиљон БиХ на 60. Венецијанском бијеналу савремене умјетности 2024. године представе пројекти: "Мјера мора", аутора академског вајара Стјепана Скоке и кустоса поставке Марина Ивановића, те "Гдје смо код куће?", Градских музеја Сарајево, који је развијен у сарадњи са ауторком Шејлом Камерић.