latinica  ћирилица
20/11/2023 |  18:38 ⇒ 22:56 | Аутор: РТРС

Са скупа"Бранимо Српску" у Источном Новом Сарајеву јасна порука: Не смијемо изневјерити нашу Републику! (ФОТО/ВИДЕО)

Са народног скупа "Бранимо Српску", који је одржан пред неколико хиљада људи у Источном Новом Сарајеву поручено је да се не смије изневјерити Република и сви они који су дали своје животе за слободу Српске.
Бранимо Српску - Фото: РТРС
Бранимо СрпскуФото: РТРС

Српско Сарајево је град херој, изјавила је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

- Српско Сарајево је град херој, који је увијек знао препознати опасности и кад се треба ставити у функцију заштите Српске. Српско Сарајево је онај град који показује да се нећемо никада уморити од љубави за Републику Српску и да нам никада неће досадити да бранимо њене интересе. Нећемо дозволити да нам понижавате институције, доста сте се иживљавали над њима. Показали сте како и шта мислите, а ми смо исто тако неколико пута рекли, а сада смо одлучни да нећемо више да трпимо неправду - истакла је Цвијановићева.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Фото: РТРС

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић додао је да је част бити на оваквом скупу и овом мјесту.

- Они који нападају Српску и њене институције се плаше ове слике, вас и народа Српске. Одавдје се шаље порука сликом. Довољно нам је нанесено зла. Не смијемо изневјерити оне који су дали животе за Српску, не смијемо изневјерити нашу Републику. Нико нема право, био на власти или у опозицији да не положи рачун њима, који су своје животе дали да би ми данас уживали слободу. 

Рекао је да окупљени на вечерашњем скупу "Бранимо Српску" у Источном Сарајеву шаљу јасну поруку да предсједнику Српске Милораду Додику није мјесто у монтираном процесу и захтијевају од њега да се не појављује на суду да га не би понижавали.

Фото: РТРС

Да још увијек живимо у недовршеној држави, истакао је и градоначелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић.

- Ми живимо у недовршеној држави. Данас кад се у ФБиХ говори лоше о Српској, сви су јединствени, сви су за то да се умањи надлежност Републике Српске, њених општина и градова, свега оног што представља то за шта су дати животи. Данас кад Српска каже да не дамо институције, људе који врше функције у одређеним институцијама, они кажу да желимо сукоб и плаше нас неким оружјем. Да ли је дизање тензија заштита институција Српске? Ми смо народ мира, овдје нема сукоба - додао је Ћосић.

Он је нагласио да је Република Српска је у темељима Источног Сарајева.

Фото: РТРС

- Они који су понијели прах својих огњишта, кућа, они који су кости изнијели на гробља и на Нови Зејтинлик, су били свјесни да дају наду која се зове Република Српска и да данас захваљујући њима имамо Источно Сарајево - поручио је са скупа - наводи Ћосић.

Скупу присуствују и министри у Влади Српске, народни посланици, српски представници у заједничким институцијама БиХ, челници града Источно Сарајево и општина у саставу овог града.

На народном скупу окупио се велики број грађана из општина Источног Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

Грађани су једногласни у порукама да ће Републику Српску, заједно са својим институцијама, свим демократским средствима бранити и одбранити.

И овдје су показали да заједно у саборности стоје уз Републику Српску, политику њеног руководства и институција. Кажу да имају право на своју отаџбину, слободу, имовину и право да опстану и остану на овим просторима.

Са скупова који су до сада одржани у Бијељини, Требињу, Зворнику, Добоју, Приједору, Градишци и Дервенти поручено је да су грађани одлучни у очувању Републике Српске, њених институција и имовине.