latinica  ћирилица
20/11/2023 |  18:48 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Шта је позадина политичке игре са законима? (ВИДЕО)

Контрадикторна предложена законска рјешења - једно за успостављање нове правосудне институције на нивоу БиХ и два која практично гасе постојеће, данас истовремено пред посланицима Представничког дома.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом ПС БиХФото: СРНА

Ни један од три акта није добио подршку. Али јесте отворило питање – шта је позадина политичке игре са законима?

Денис Звиздић из сарајевске "тројке" одлучио је да додатно закомпликује преговоре. Сам или по диктату шефова свеједно, – предложио је формирање Врховног суда БиХ као касационе инстанце која би преиспитивала одлуке не само Суда БиХ, већ и свих ентитетских судова. И која би по Звиздићевој замисли, резултирала не само неуставном одузимању ентитетских надлежности, већ и постепеном гашењу уставних ентитетских врховних судова. Провокативан приједлог из Сарајева нису прећутали српски посланици. Милорад Којић посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ предложио је законе о гашењу Тужилаштва и Суда БиХ.

- Предложио сам два закона као реакцију на Звиздићев неуставни закон, а ја сам предложио два уставна закона јер не постоји уставни основ за законе о Суду и Тужилаштву - рекао је Којић.

Но сарајевски политичари још једном су доказали да између уставности и неуставности стављају знак једнакости. Иницијатива слична Звиздићевој, тада с потписом Дениса Бећировића, пропала је прије двије године. Такође, оснивање Врховног суда, као немогуће, адактирано је још на почетку преговора парламентарних лидера. А и сам Звиздић, признаје подршку и овај пут, из Српске није очекивао.

- Нисам у овом тренутку све док у потпуности не разумијемо потребу да уредимо правосудни систем у читавој БиХ - рекао је Звиздић.

Подршку није ни добио. Због комплексне процедуре Звиздићево дјело ће на усаглашавање пред трочлани Колегијум. Извјесно је – подршке ни тамо неће бити.

- Заиста би било пуно боље да је се о томе интензивно и стрпљиво разговарало унутар БиХ, унутар коалиције па и шире а не доносило законе за које знамо да неће бити усвојени данас у Дому али ће бити предмет додатних спорења - каже Предраг Кожул, ХДЗ БиХ.

Звиздићев приједлог, баш као и претходно Бећировићев, завршиће у корпи за отпатке - што за њихове "уратке" није први пут. Ни испровоцирани Којићеви одговори нису добили подршку посланика. Али за разлику од Звиздићевог, они би могли пред Парламент Српске.

- Позивам своје колеге у Народној скупштини Републике Српске, да у оваквом тексту усвоје закон у НС РС - рекао је Којић.

А Звиздић, Бећировић и сарајевска "тројка" мораће некада да схвате да европске будућности БиХ у коју се горљиво заклињу, нема без искреног договора и међусобног уважавања.