latinica  ћирилица
20/11/2023 |  18:59 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Тихомир Ивковић: Носити униформу полиције Српске била је част и одговорност (ВИДЕО)

Послије тридесет једне године откако је обукао униформу полиције Републике Српске, Тихомир Ивковић, из Требиња, одлази у пензију.
Тихомир Ивковић - Фото: РТРС
Тихомир ИвковићФото: РТРС

Себе види као једног од бројних који су основали МУП Републике Српске, почетком 1992. године, обукли униформу и остали вјерни свом позиву.

Професионалну каријеру почео је у Сарајеву, а ових дана, о крсној слави МУП-а, завршава као инспектор саобраћаја у Полицијској управи Требиње.

Униформу је обукао када је било најтеже, када је храбро требало одбранити свој народ и основати институцију. Те 92-е осјетио је, као и бројни, тежину и одговорност тренутка.

- Mорали смо да истрајемо у томе, да створимо, полако су се назирале и институције. Било је тешко, униформа је тада била све - каже Ивковић.

Рат је по себи тежак, али најтежи тренуци су, каже, били када је потписан Дејтонски споразум. Испраћали су српско становништво из Сарајева, а потом и сам, са колегама из ЦЈБ Сарајево, морао да напусти одбрањене територије, и потражи други дом.

- Народ је и тада био велики, јер напуштање тих простора је било зарад виших интереса, а то је да добијемо нешто своје, добијемо Републику Српску, тако да је огромна цијена плаћена тада - додаје Ивковић.

Кроз професионалну каријеру прошао је све линије рада у МУП-у, било је тешких и лакших тренутака, стицао је знања и искуство, пекао занат. То препоручује и младим полицајцима. Носити униформу полиције Српске је част и одговорност, не служи само за обављање професионалног посла, иза ње стоји много тога.

- Не само част, него и привилегија што сам имао ту прилику да носим ту униформу, и да проведем тридесет једну годину у тој униформи - наглашава Ивковић.

Призна да ће му бити необично када почне пензионерске дане. Истина, имаће више времена за породицу. Недостајаће му колеге и компактност тима, са којима се може све постићи. Задовољан је што је систем и институција у којој је радио, стабилна, што само може бити гарант безбједности грађана Републике Српске.