latinica  ћирилица
20/11/2023 |  20:28 | Аутор: СРНА

Урсула Фон дер Лајен на билбордима у Мађарској (ФОТО)

Владајућа странка у Мађарској представила је данас билборде на којима се појављује предсједник Европске комисије Урсула Фон дер Лајен, што је први пут да је она лично мета у кампањи сличној оној против њеног претходника која је разбјеснила Брисел.
Урсула Фон дер Лајен (Фото:  EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Урсула Фон дер Лајен (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Билборди, постављени преко ноћи у оквиру кампање за европске парламентарне изборе сљедећег јуна, приказују Фон дер Лајенову заједно са Алексом Сорошем, сином либералног финансијера, рођеног у Мађарској, Џорџа Сороша, који је вјечита мета непријатељства Орбанове странке Фидес.

Слоган гласи: "Не играјмо уз њихове мелодије".

Портпарол Европске комисије Ерик Мамер рекао је да билборди не сметају Фон дер Лајеновој.

- Показао сам слике предсједници. Није ни трепнула. Потпуно опуштено. Знамо да није први пут, вјероватно није ни посљедњи пут. Имамо посла. Морамо да управљамо кризама, имамо политике које треба да спроведемо - рекао је он.

Слични билборди на којима се налазио њен претходник Жан-Клод Јункер заједно са старијим Сорошем навукли су критике Брисела 2019. године. Фидес их је скинуо након што је главна група десног центра у Европском парламенту ЕПП запријетила да ће избацити ову мађарску странку. Фидес је напустио ЕПП двије године касније.

Орбан, чија влада покушава да деблокира милијарде евра у фондовима ЕУ које је Брисел суспендовао због политике Фидеса, рекао је у суботу, 18. новембра да Мађарска "мора да каже не садашњем европском моделу изграђеном у Бриселу".

Очекује се да ће Мађарска бити главни фокус сљедећег самита ЕУ средином децембра, као земља ЕУ која је најближа Русији и скептична према плановима убрзаног пријема Кијева у ЕУ, а очекује се да ће то бити главно питање самита.