latinica  ћирилица
20/11/2023 |  21:52 ⇒ 22:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Припадници Ндрангете осуђени на преко 2.200 година затвора (ВИДЕО)

Суд у Италији осудио је данас више од 230 припадника мафијашке групе Ндрангета из јужног региона Калабрије, на укупно више од 2.200 година затвора након једног од највећих суђења мафији у историји Италије.
Суђење припадницима Ндрангете (Фото. EPA-EFE/SALVATORE MONTEVERDE) -
Суђење припадницима Ндрангете (Фото. EPA-EFE/SALVATORE MONTEVERDE)

Више од 330 мафијаша и њихових сарадника, укључујући раднике администрације и полиције, суочили су се са оптужбама за различита дјела, од убиства, изнуде и корупције до трговине дрогом и пљачке, током суђења које је трајало скоро три године, од јануара 2021. године, преноси Скај њуз.

Новинска агенција Анса јавила је да је судијама требало сат и 40 минута да прочитају пресуду.

На најтеже казне осуђени су двојица лидера Ндрангете Саверио Рационале и Доменико Бонавота на по 30 година затвора.

Међу осуђенима су били Доменико Томаино, познат као "Вук", који је добио 17 година затвора, "Дебели" Франческо Барбијери, који је добио 24 године и Винћенцо Барба, познат као "Музичар", који је осуђен на 28 година.

Неколико десетина доушника је издало организацију и њен строги кодекс ћутања како би пружили доказе за тужилаштво.

- Данашња пресуда значи да је цијела провинција Калабрија ослобођена од вођа ове криминалне групе - рекао је судија Никола Гратери. Он је рекао да је кључни аспект пресуде било потврђивање везе између Ндрангете и мреже професионалаца.

Међу осуђенима је и Ђанкарло Пители, адвокат и бивши политичар странке Форца Италија, који је осуђен на 11 година затвора због сарадње са мафијом и просљеђивања информација.

Ђорђо Насели, бивши шеф локалне полиције, осуђен је на двије и по године затвора.

Судије су изрекле мање казне него што је тужилаштво тражило у великом броју случајева, а више од 100 осумњичених је ослобођено оптужби. На данашње првостепене пресуде жалбу могу да уложе и одбрана и тужилаштво.

Суђење је било фокусирано искључиво на једну групу - клан Манкузо из провинције Вибо Валентија, што значи да је добар дио вођа Ндрангете остао нетакнут. Још 70 оптужених у првобитном суђењу било је проглашено кривим у новембру 2021. године, након што су се опредијелили за убрзани поступак у замјену за смањење казни.

Специјалне снаге и елитне јединице покренуле су акцију против Ндрангете у децембру 2019. године, са око 3.000 официра који су извршили рацију у 12 италијанских региона и такође извршили хапшења у Њемачкој, Швајцарској и Бугарској.

Операција је названа "Ринасцита-Скот", што се односи на поновно рођење региона ("ринасцита" на италијанском) - и америчког специјалног агента Скота В. Сибена, који је помогао италијанској полицији да открије везе између колумбијских картела и Ндрангете.

Заплијењена је имовина и готовина вриједна више милиона евра, док је 300 осумњичених приведено. Сматра се да је Ндрангета најмоћнија мафијашка група у Италији, која је премашила и сицилијанску Козаностру.

Основана је у 18. вијеку у Калабрији, а израсла је у једну од најмоћнијих, најобимнијих и најбогатијих криминалних организација на сијвету.
Ндрангета је једина мафија која је активна на свим континентима - осим на Антарктику - и за њу се тврди да контролише 80 одсто европске трговине кокаином и да има процијењени годишњи промет од 52 милијарде фунти (око 59,5 милијарди евра).

Премијерка Италије Ђорђа Мелони недавно је изјавила да Италија тренутно има најефикаснију тактику у борби против организованог криминала.

- Имамо изузетно промјенљивог непријатеља и борба против мафије је камен темељац ове владе - рекла је она.