latinica  ћирилица
20/11/2023 |  22:43 ⇒ 22:54 | Аутор: РТРС

Република Српска је најближа ономе што кажу слово и дух Дејтона (ВИДЕО)

Република Српска је најближа ономе што кажу слово и дух Дејтона, став је правника Радомира Лукића и Витомира Поповића који су гостовали у емисији "Други угао".
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Двадесет осам година од потписивања овог споразума и даље, кажу, постоји низ покушаја да се умање елементи уставног положаја оба ентитета.

Циљ посљедњег покушаја да се Српској одузме имовина, је поручују, да се од ње направи празна љуштура.

- Нема говора да је Устав било којом ријечју ова питања додијелио законодавној надлежности Парламентарне скупштине. То је лаж и узурпаторско понашање Уставног суда, који је себе ставио у улогу тумача. Свако разуман има право да се томе супростави. У супротном, била би развијена тиранија Уставног суда и нама би била ускраћена слобода мисли - истакао је професор Правног факултета у И. Сарајеву Радомир Лукић.

Професор Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић нагласио је да у том контексту треба посматрати и тзв. грубо наметање закона тзв. високог представника.

- Наметање закона о државној имовини на нивоу БиХ има за циљ да се покуша некаквим трећим начином такав Закон да наметне. И ако немате територију, немате власт - поручио је Поповић.