latinica  ћирилица
20/11/2023 |  22:46 | Аутор: СРНА

Калинић: Српски народ неће одустати од борбе за слободу и равноправност

Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић изјавио је вечерас у Источном Сарајеву да се српски народ од оснивања Српске константно бори да сачува слободу и равноправност са друга два народа у БиХ, од чега неће одустати.
Драган Калинић - Фото: СРНА
Драган КалинићФото: СРНА

Калинић је на народном скупу "Бранимо Српску" подсјетио да је Република Српска, након свог проглашења, са ледине кренула у изградњу институција, органа и тијела законодавне и извршне власти у готово немогућим условима.

- Уз огромне жртве Војске Републике Српске успјели смо да одбранимо нашу територију, заштитимо становништво и конституишемо Српску као модерну, демократску и европску државу. Од тада до данас боримо се да сачувамо оно за шта су животе дали најбољи међу нама. Боримо се да останемо слободни људи, равноправни са друга два народа и да нам се никада више не догоди прегласавање и доношење виталних одлука мимо наше воље - поручио је Калинић, којег је раније смијенио високи представник.

Према његовим ријечима, у току је борба за очување легалних и легитимних институција, јер су они стубови српске државе, као и борба за одбрану лидера од бесрамних санкција и монтираних политичких процеса.

- Боримо се и за правду, а против неправде, против искривљивања наше поносне историје. Без обзира на политичке разлике боримо се и за јединство свих Срба, јер је то бедем против којег не могу и неће моћи ништа - нагласио је Калинић.

Без обзира на харангу која се води против Републике Српске, Калинић је рекао да је увјерен да ће српски народ и земља живјети и опстати упркос разним високим представницима и уставним судовима.

- Шта ће бити са БиХ, то није само до нас. Они који настављају овдје да спороводе колонијалну политику треба да знају, БиХ није барска столица која стоји на једној нози, она је попут троношца. Да би српска ногара држала троножац знају се услови од којих се неће устати. Даље руке од наше имовине, институција, легално и легитимно изабраног предсједника Републике. Да оде високи представник и да се мијења Уставни суд и коначно даље руке од Републике Српске - поручио је Калинић.

Изасланик предсједника Народне скупштине Републике Српске Славка Брезо рекла је да се вечерас брани Српска, њена имовина и њен предсједник којег је народ изабрао.

Брезо је поручила да сви треба да знају да је српски народ истрајан у одбрани Српске, јер је она једини гарант његовог опстанка на овим просторима, пошто алтернативе нема.

Окупљеним грађанима обратио се и некадашњи начелник опшине Српско Ново Сарајево Славко Тошовић који је рекао да је поносан на све присутне који су дошли, те да је вечерас ту јер поново треба бранити Републику Српску и њене институције, као што је то чинио и прије.

Скупу "Бранимо Српску" у Источном Сарајеву присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, министри енергетике и рударства Петар Ђокић, пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић, трговине и туризма Денис Шулић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, те министар породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић.

Скупу су присуствовали и предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић, министар фианансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, посланици у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић, Милорад Којић и Мирослав Вујичић, као и бројни руководиоци републичких институција, јавних предузећа, локални званичници и грађани.