latinica  ћирилица
20/11/2023 |  22:48 | Аутор: СРНА

Вишковић: Порука Додику да му није мјесто у монтираном процесу

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да окупљени на вечерашњем скупу "Бранимо Српску" у Источном Сарајеву шаљу јасну поруку да предсједнику Српске Милораду Додику није мјесто у монтираном процесу и захтијевају од њега да се не појављује на суду да га не би понижавали.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Према његовим ријечима, са скупа у Источном Сарајеву шаље се и порука онима који се боје јединства народа Републике Српске.

Наводећи да се Додику суди само зато што је радио свој уставом прописан посао, Вишковић је констатовао да је обавеза предсједника Српске, ма ко у том моменту био на тој функцији, да потпише указ о проглашењу закона који је усвојила Народна скупштина.

- И онда се организује историјски невјероватно, правно немогуће суђење у року од 15 дана, проведе се истражни поступак, организује главни претрес и закаже расправа. То је политички суд, тамо је тужилац Бошњак, судија Бошњак, а ми срби смо кроз историју научили шта значи "кадија те тужи, кадија те суди" - додао је Вишковић.

Према његовим ријечима, пресуда се већ зна и зато је овај скуп прилика да се од окупљених чује да се неће дозволити понижавање институција Српске.

- Ми смо способни да штитимо и наше институције, али и да штитимо нашег предсједника. Он је данас Милорад Додик, сутра ће бити неко други - поручио је Вишковић.

Он је констатовао да једном када се уништи институција, нема њеног враћања, уништена је за сва времена.

- А ако уништите институцију предсједника Републике Српске, онда више немате ни Републику Српску. Зато бранимо Републику Српку, бранимо наше институције - истакао је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске поручио је да се без уважавања српског народа не може градити БиХ.

- Ако желите БиХ, у њој мора бити мјеста за Србе. У противном ми у таквој БиХ не желимо да живимо. Немојте нас тјерати из БиХ, али ако будете баш инсистирали да идемо из БиХ, онда хвала вам на томе, ми имамо своју Републику Српску и остаћемо у њој, а то је наш грунт, наша очевина и наша држава - закључио је Вишковић.

Скупу "Бранимо Српску" у Источном Сарајеву присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, министри енергетике и рударства Петар Ђокић, пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић, трговине и туризма Денис Шулић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, те министар породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић.

Скупу су присуствовали и предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић, министар фианансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић, као и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, као и посланици у Представничком дому парламенат БиХ Сања Вулић, Милорад Којић и Мирослав Вујичић, као и бројни руководиоци републичких институција, јавних предузећа, локални званичници и грађани.