latinica  ћирилица
21/11/2023 |  09:00 | Аутор: СРНА

Жунић: Опстанак БиХ могућ само уз поштовање свих елемената Дејтонског споразума

Шеф Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић поручио је да је основни услов за опстанак БиХ као заједнице коју чине два ентитета поштовање свих елемената Дејтонског споразума.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Жунић је нагласио да је Република Српска више пута поновила да стоји чврсто на тим темељима и да искључиво поштује слово Дејтона.

- Сваки покушај рушења тих принципа, сваки покушај унитаризације БиХ може само довести до распада ове заједнице јер принцип који је Дејтон поставио је једини принцип на којем БиХ може почивати - рекао је Жунић.

Он је додао да то стално треба понављати јер они који мисле да ће српски народ прихватити другачију организацији заједнице БиХ могу само довести до њеног распада.

- Република Српска је настала прије Дејтона, али је прихватила тај споразум и поштује га. Границе имеђу ентитета које је верификовао овај споразум су непромјењиве и трајне, то су чињенице и то Устав говори - истакао је Жунић.

Он је рекао да Република Српска, поштујући Дан потписивња Дејтонског споразума, поштује мир и Устав вјерујући да и други народи у БиХ размишљају на тај начин.

- Потписивање Дејтонског споразума је важан тренутак за све грађане БиХ. Парафирањем тог документа престао је рат у БиХ и створен је простор да сви народи у БиХ наставе живот у миру - навео је Жунић за Срну.

Пуних 28 година навршило се данас од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.