latinica  ћирилица
21/11/2023 |  09:07 | Аутор: СРНА

Спајић потписао споразум, чека се потпис опозиционих странака

Предсједник Владе Црне Горе Милојко Спајић потписао је споразум о условима за одржавање пописа становништва, док ће представници Демократске партије социјалиста и остале опозиционе странке потпис на споразум ставити данас.
Милојко Спајић (Фото: EPA/BORIS PEJOVIC) -
Милојко Спајић (Фото: EPA/BORIS PEJOVIC)

Приједлог споразума је послат након што је Спајић прихватио све захтјеве опозиције, а Монстат званично најавио нови јавни позив за пописиваче.

Споразум о попису, између осталог, бави се питањима проширивања пописних комисија, контроле уноса прикупљених података, израде софтвера за њихову провјеру, забране партијама да спроводе пописну кампању.

Предвиђено је проширивање пописних комисија са два нова члана опозиције и једним чланом вијећа мање бројних народа у градовима у којима су заступљени.

Документом је прецизирано и начин употребе софтвера за контролу свих података.

Предвиђена је и обавеза омогућавања парламентарног надзора кроз формирање скупштинског одбора на паритетној основи између власти и опозиције са копредсједавајућим начином предсједавања наведеним одбором.

Приједлогом споразума предвиђена је детаљна контрола уноса података са циљем провјере на бази узорка да ли се одговори на питања о националној односно етничкој припадности, вјери, матерњем језику и језику којим лице уобичајено говори уносе у базу, онако како је написано у упитнику за лице.

Наводи се да ће контрола бити рађена у просторијама Управе за статистику током уноса и контроле података.

Новина је и забрана утицаја политичких партија током спровођења пописа.

Споразумом је предвиђено ручно бројања података о националности, вјери и језику као контролном механизму провјере рада софтвера на репрезентативном узорку, као и формирање тима који ће радити на ручном пребројавању.

Контрола ће се радити на случајном узорку од три одсто грађана који су у попису.

Попис становништва у Црној Гори биће спроведен од 30. новембра до 15. децембра. То је предвиђено предлогом Закона о измјенама и допунама закона о попису који је 16. новембра предат у скупштинску процедуру.