latinica  ћирилица
21/11/2023 |  11:02 ⇒ 11:10 | Аутор: РТРС

Кошарац: Рјешења изван Дејтона значе Српску изван БиХ

Слово, а не дух Дејтона, рјешења изван Дејтона значе Српску изван БиХ, поручио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Ово је најважнија порука коју понављамо и данас, на 28. годишњицу од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса - истакао је Кошарац.

Додао је да је Српска посвећена провођењу изворног Дејтона и поштовању дејтонске уставне структуре, у којој је БиХ дефинисана као државна заједница састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

- Ни милиметар више, ни милиметар мање. Дејтон је једино могуће рјешење у оквиру којег можемо тражити унутрашњи договор два ентитета и три конститутивна народа - каже Кошарац.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Како додаје, било која друга рјешења, опасне су авантуре са несагледивим посљедицама.

- То коначно мора бити јасно свима који тврде да је Дејтонски споразум луђачка кошуља и који, под плаштом грађанске, сањају о унитарној држави. Имају право на снове и маштање, али реалност је другачија и зове се Република Српска. Реалност је стабилна и јака, демократска Република Српска са одговорним политичким руководством и функционалним институцијама. Република Српска са предсједником Милорадом Додиком, државником од којег можете учити лекције о патриотизму. Република Српска са народом којем је његова отаџбина светиња - нагласио је Кошарац.